Carl B Hamilton.

Kritik mot regeringens gasledningskrav

Miljöminister Andreas Carlgren borde driva en tuffare linje i förhandlingarna med Ryssland om den planerade gasledningen i Östersjön. Den kritiken kommer från Folkpartiets talesman i energifrågor, Carl B Hamilton.

På onsdagsmorgonen sade Andreas Carlgren i Ekot att det inte var möjligt att förhandla om en ledning på land i stället för på Östersjöns botten. Carl B Hamilton är kritisk till att regeringen binder upp sig för den linjen.

– Just nu öppnar sig nya möjligheter att få ledningen över land därför blev jag väldigt överraskad över tajmingen i Andreas Carlgren yttrande att det bara skulle gå att diskutera olika sträckningar i Östersjön.

EU-pengar
De nya möjligheterna som Carl B Hamilton talar om är att de baltiska länderna och Polen är på gång att söka pengar hos EU-kommissionen för att undersöka en alternativ gasledning över land.

De baltiska länderna tillhör kritikerna till den nuvarande sträckningen av gasledningen, och även Polen nya politiska ledning är mera positiv än den tidigare till att lägga ledningen på land, menar Carl B Hamilton.

– Där skulle ju Sverige hänga på de fyra länderna och understödja dem i ansträngningarna att bygga den här så kallade bärnstensledningen i stället över land. Det skulle lösa Sveriges miljöproblem och säkerhetspolitiska problem i Östersjön.

Serviceplattform
Den 120 mil långa gasledningen från Finska viken till Tyskland ska enligt planerna gå över svensk ekonomisk zon. Kritikerna pekar på säkerhetspolitiska aspekter, problem för fisket och miljön i Östersjön. Men frågan är om Sverige kan stoppa ledningen.

I planerna ingår att bygga en serviceplattform i havet utanför Gotland. Den kan Sverige stoppa, enligt Carl B Hamilton, och då blir det svårt att genomföra projektet.

– Det är möjligt att ett svenskt nej till den här serviceplattformen skulle stoppa hela projektet. Det är den juridiskt enklaste lösningen, säger Carl B Hamilton.

Sören Granath
soren.granath@sr.se

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".