"Sjukvårdspolitiken inom s är föråldrad"

Inom det socialdemokratiska partiet pågår nu en livlig diskussion om att ompröva partiets politik på några av de viktigaste områdena, skolan och sjukvården. Nu beskriver ledande socialdemokratiska poltiker partiets sjukvårdspolitik som föråldrad och motsägelsefull.

I en debattartikel i Dagens Nyheter på onsdagen riktar socialdemokraternas gruppledare i Stockholms läns landsting Ingela Nylund Watz skarp kritik mot det egna partiets, som hon menar, föråldrade sjukvårdspolitik.

– Jag tror att många upplever att vi har olika budskap. Å ena sidan har vi i riksdagen en tydlig politik där vi sätter gränsen för privat sjukvård vid akutsjukhusens mottagningar och en öppnare hållning för privata alternativ i den lokala hälso- och sjukvården, å andra sidan är vår retorik ibland otydlig som om vi skulle vara totala motståndare till privat sjukvård. Jag tycker att det är för spretigt, säger hon.

Är det för svårt för folk att förstå vad ni vill?

– Jag menar att vi behöver bli betydligt mycket tydigare för att fortsätta att vara det parti som har allra högst förtroende när det gäller politik för hälso- och sjukvård.

Innebär den här moderniseringen en anpassning till mitten?

– Nej, jag vill inte påstå det. Jag tycker att det är en anpassning till dels att tydliggöra att vi socialdemokrater står på patienternas sida, att vi vill ha en rättvis sjukvård och att vi tycker att det är rimligt att när vi utformar en modern hälso- och sjukvårdspolitik, att lämna system som vi tror ska fungera i hela landet och se en högre grad av variation.

Innebär ett sådant nytt sjukvårdpolitiskt program att skillnaderna blir mindre mellan de borgerliga partierna och socialdemokraterna ståndpunkter?

– Det tror jag inte. Däremot tror jag att de skillnader som finns kommer att bli tydligare, säger Ingela Nylund Watz.

Förändringsarbetet skyndas på
Den socialdemokratiska partikongressen gav redan för två år sedan partiledningen i uppdrag att utarbeta ett nytt sjukvårdspolitiskt program och det arbetet kommer sannolikt att skyndas på nu.

Socialdemokraterna närmar sig alliansen då det gäller privatiseringar och patienträttigheter även om man vill ha bättre kontroll för att undvika orättvisor och att enskilda entreprenörer gör oskäliga vinster i vården.

Thomas Nordegren
thomas.nordegren@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".