Risker med nanoteknik dåligt undersökta

Extremt små partiklar, så kallade nanomaterial, förekommer i smink, bildäck och textilier, och användningen ökar i takt med att nanotekniken blir ett allt mer strategiskt forskningsområde. Men riskerna med nanotekniken är dåligt undersökta, konstaterar Kemikalieinspektionen.

Kemikalieinspektionen överlämnade sin rapport till regeringen på onsdagen.

– Det finns stora kunskapsluckor när det gäller vad man vet om risker för hälsa och miljö vid användning av nanoteknik. Så vårt förslag bygger mycket på att man ska ta fram ny kunskap och att man ska anslå medel för att ta fram ny kunskap, säger Agneta Falk Filipsson vid Kemikalieinspektionen.

Finns i många produkter
Material som bygger på nanoteknik finns omkring oss i vattentäta och starka textilier, sportutrustning som tennisracketar och golfklubbor, i bilvårdsprodukter för att hålla vindrutor och kaross rena, och i solkrämer och smink för att de bättre ska smälta in i huden.

Nanopartiklar är byggstenar som är små - bara några miljondelar av en millimeter. Den minimala storleken gör att ämnen som kol, silver och järn till exempel, får helt nya egenskaper. Inom medicinen har försök på djur visat att nanomaterial kan leda till mer effektiva läkemedel mot cancer och mot hjärt- och kärlsjukdomar.

Inte bara fördelar
Nanoteknik räknas som ett av de mest strategiska forskningsområdena inför framtiden. Det amerikanska forskningsrådet National Science Foundation har beräknat att marknaden för nanoteknik år 2015 kommer omsätta 7 000 miljarder kronor och skapa över två miljoner jobb.

Men nanotekniken har en baksida. Eftersom partiklarna är så små kan de ge oväntade effekter i människor och andra organismer.

Studier har visat att partiklar vid inandning kan tas upp av lungvävnaden och där öka risken för lungcancer. I näsan kan partiklar plockas upp av luktnerven och transporteras till hjärnan.

Behövs mer forskning
Kunskapsluckorna är stora kring vilka nanomaterial som kan orsaka vilka skador. Trots det är det bara tre procent av all forskning kring nanomaterial inom EU som handlar om att studera risker.

Regeringen måste därför öronmärka pengar till riskforskning, anser Kemikalieinspektionen. Även lagstiftningen bör ses över och kompletteras, säger Agneta Falk Filipsson.

– Nanomaterial nämns inte specifikt i lagstiftningen och det kan hända, baserat på den här kunskapen som vi tycker är så viktig ska komma fram, att lagstiftningen behöver kompletteras just för nanomaterial.

Helena Edström
helena.edstrom@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".