Föredöme i trafiken.

Män bör ta efter kvinnors sätt i trafiken

Antalet döda i trafiken skulle kunna minskas med 40 procent om svenska män reste lika trafiksäkert som kvinnor. Det visar en genomgång av samtliga dödsolyckor under 2006 som Statens institut för kommunikationsanalys, Sika, har gjort.

De båda bilisterna Helena Boström och Lennart Andersson tror att det är skillnad på mäns och kvinnors beteenden i trafiken.

– Kvinnor kanske tar det lite lugnare och är kanske lite räddare om sig själva och sin omgivning. Jag tror att män är mer äventyrslystna, säger Helena Boström.

– Män är mer våghalsiga och kvinnor alltid försiktigare i olika avseenden, säger Lennart Andersson.

Tre fjärdedelar män
Av de 445 personer som dog i trafiken förra året var enligt Sikas tre fjärdedelar män, och även om man tar hänsyn till att män i genomsitt reser längre sträckor än kvinnor så är risken för en man att dö i trafiken mer än dubbelt så stor.

Det betyder rent statistiskt att om män reste lika säkert som kvinnor skulle antalet döda på vägarna varit 40 procent mindre än idag, strax under nollvisionens delmål på 270 döda.

Säkra färdmedel
En orsak kan vara att kvinnor oftare väljer säkra färdmedel som kollektivt, medan exempelvis mc- förare, som lever extra farligt i trafiken, nästan enbart är män.

Men även själva beteendet i trafiken spelar stor roll, menar Thomas Lekander som är statistiker på Vägverket.

– Rent generellt kan man säga att kvinnor som bilförare har en mer förnuftig och sansad syn på trafiksäkerhet och att köra bil, medan män i genomsnitt kanske kör lite mer aggressivt, kanske för att hävda sig, säger han.

Brister i beteendet
endet som nykterhet och hastighet har pekats ut av trafikexperter som en huvudorsak till att dödskurvan i trafiken återigen pekar åt fel håll och där borde män ha en hel del att lära av kvinnor, menar Thomas Lekander. Men risken är enligt honom att utvecklingen tvärtom går åt andra hållet.

– Vi ser väl vissa tecken i trafiken att yngre kvinnor tar efter mäns sämre exempel. Exempelvis att kvinnor oftare kör onyktra. Men vore det så att alla män körde lika säkert som kvinnor skulle mycket vara vunnet i trafiksäkerhet, säger han.

Daniel Rundqvist, Jönköping
daniel.rundqvist@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".