1 av 2
Räddningsarbetet efter att bomderna exploderat på pendeltågen.
2 av 2
Klicka för grafik.

21 dömdes till rekordlånga fängelsestraff

Spaniens terroristdomstol dömde på onsdagen 21 personer till fängelse för att ha medverkat till de blodiga attentaten mot förortstågen i Madrid den 11 mars 2004, då 191 personer dog och närmare 2 000 skadades. Sju åtalade frikändes helt.

Javier Gomez Bermudez inledde med domen mot den 30-årige spanske gruvarbetaren, som levererade sprängmedlen till de blodiga attentaten.

Han döms för mord och mordförsök och får närmare 39 000 års fängelsestraff, eftersom varje mord och skadad räknas var för sig. I praktiken innebär detta 40 år.

Två döms för terrorism
Två åtalade till fick också synnerligen stränga straff. De hade, till skillnad från gruvarbetaren, politiska motiv och döms som terrorister.

Totalt tolv av de åtalade döms för att ha ingått i en terroristorganisation. Vissa får mellan 9 och femton fängelse. Andra har fått mellan tre och sex år för dokumentförfalskning och hantering av sprängmedlen.

Den stora överraskningen var att mannen, som beskrivits som en av hjärnornabakom dåden, den så kallade egyptiern, helt frikändes.

Det gick ett sus genom salen och domaren bad om tystnad.

Ingen Eta-koppling
Domstolen slår också fast att det inte fanns någon koppling till den baskiska separatistgruppen Eta, vilket oppositionspartiet, högerpartiet Partido Popular insisterat på.

Rättssalen var full med offer och anhöriga. De kom ut rödögda, med mörka glasögon. Ingen ville kommentera domarna. De stod i smågrupper utanför på gatan och var uppenbart missnöjda.

Även om Spaniens premiärminister Zapatero vill se framåt och säger att rättvisa har skipats, är förmodligen inte sista ordet sagt.

Alla åtalade har nekat till brott. De dömda kommer sannolikt att överklaga domarna.

Alice Petrén, Madrid
alice.petren@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".