Mindre pengar till medicinsk forskning

Anslagen till den medicinska forskningen i Sverige minskar. En utredning från Vetenskapsrådet visar att anslagen till medicinarna under 1990-talet har minskat med 16 procent. Samtidigt får de flesta andra forskningsområdena mer pengar.
Vetenskapsrådet varnar nu för att Sverige håller på att halka efter andra länder. För de flesta andra västländer har kraftigt ökat sina anslag till just medicisk forskning. USA satsar tre gånger mer pengar per invånare på medicinsk forskning än Sverige och fördubblar nu dessutom sin hälsoforskningsbudget. Inom vetenskapsrådet pågår en utredning av hur de kraftiga nedskärningarna till medicinsk forskning slagit. - Det lönar sig inte längre karriärmässigt för läkare att forska, säger Harriet Wallberg-Henriksson, huvudsekreterare för medicin på Vetenskapsrådet. Det här kommer att få negativa konsekvenser för alla sjuka framöver om inte nya behandlingsmetoder tas fram eller utvärderas, tror Harriet Wallberg-Henriksson. Hon varnarm också för att Sveriges framgångsrika läkemedelsindsustri och bioteknologiska företag inte kommer ha några toppkrafter att anställa om inte utvecklingen bryts och menar att det krävs en fördubbling av anslagen till medicinsk forskning framöver. Några sådana löften kan inte utbildnings- och forskningsminister Thomas Östros ge i dagsläget, men han håller med om att medicinsk forskning behöver ökade anslag framöver.
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".