"Det behövs fler unga på arbetsmarknaden"

Sverige har på ett år klättrat från plats nio till plats fyra på listan över världens mest konkurrenskraftiga länder. Detta enligt en ny undersökning gjord av World Economic Forum som anser att Sverige skulle bli ännu bättre om arbetsmarknaden inte vore inflexibel.

Danmark, där det är lättare för arbetsgivare att säga upp anställda, nämns som ett föredöme, men LO:s chefsekonom Dan Andersson tror inte att det skulle vara bra för svensk ekonomi.

”Inflexibelt är bra”
– Jag tror att de flesta människor tycker att det är bra att det är inflexibelt och även att de vet vilket jobb de ska gå till, säger han.

– Däremot tror jag inte att någon företagare lyssnade på debatten på moderatstämman nyligen där greve Gustav Douglas påpekade att han inte vill ha försämrad arbetsrätt. Han tycker inte att det ska vara så mycket billigare att säga upp anställda. Han är som storföretagare medveten om att det går att säga upp anställda om man har sakliga skäl, det vill säga ingen produktion.

– Men att ha ökat godtycke på arbetsplatsen gör inte att nya, välutbildade, effektiva människor känner sig tryggare eller att de blir bättre på jobbet om de vet att chefen lynnigt kan sparka dem dagen efter, säger Dan Andersson.

Fler ungdomar
Dan Andersson på LO tycker att de senaste årens utveckling visar att det framgångsrikt går att driva företag i Sverige med nuvarande arbetsrätt. Ska vi ytterligare stärka vår konkurrenskraft så måste fler ungdomar komma ut på arbetsmarknaden, anser han.

– Lyckas med att få ut ungdomar att plugga färdigt tidigare och att sänka etableringsgraden så att fler ungdomar får använda sin kunskap tidigare, det är nästan det viktigaste, säger Dan Andersson, LO:s chefsekonom.

Johan Prane
johan.prane@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".