Miljöpristagare förespråkar mer effektiv energianvändning

Världens energianvändning skulle kunna minska drastiskt genom effektiv användning av befintlig teknik, hävdar den amerikanske energiexperten Amory Lovins som nu är i Sverige för att ta emot Volvos miljöpris.

Han har arbetat med energifrågor i bort mot 30 år från sitt forskningscentrum Rocky Mountain Institute i Colorado.

– Vi använder många gånger för mycket energi, vi betalar för mycket för den och energianvändningen bidrar till osäkerhet om oljetillgångarna och till kärnvapenspridning, säger Amory Lovins.

Privata företag kan spara
Hans institut arbetar framför allt med privata företag, företag som snabbt kan se en vinst med att spara energi och just nu är det den stora varuhuskedjan Wal Mart, som drastiskt ska minska bränsleförbrukningen i sina lastbilar och energin i sina byggnader.

– Projektet leder till att Wal Mart tjänar miljarder dollar och USA kan minska sin oljeförbrukning med sex procent, säger Amory Lovins.

Han liknar åtgärderna vid en affärsmässig akupunktur för att få stopp på oljeberoendet. Han illustrerar sina teser med sitt eget hus och institutet i Colorado där man till 99 procent använder solenergi.

– Därinne har vi fått 28 skördar av bananer i ett klimat där utomhustemperaturen kan gå ner till 44 grader celsius, säger Amory Lovins.

”Billigare att spara energi”
Försumlighet börjar i morgon, aktivitet börjar i dag, säger Amory Lovins och menar att tekniken med energieffektivisering och alternativ energi måste användas för att hejda växthuseffekten.

– Det är billigare att spara energi än att köpa energi, säger Amory Lovins, chef för Rocky Mountain Institute i Colorado, USA.

Ingrid Gustavsson
ingrid.gustavsson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".