Räntesänkning i USA har liten betydelse för svensk ekonomi

På onsdagskvällen sänkte som väntat den amerikanska centralbanken Federal Reserve räntan med en kvarts procentenhet till 4,50 procent. Därmed minskar risken för att USA:s ekonomi ska försvagas kraftigt och det är något som gynnar Sverige, enligt Handelsbankens chefsekonom Jan Häggström.

– Det är bra, för det minskar riskerna att USA går in i en kraftig nergång och det hjälper till att stabilisera hela det finansiella systemet globalt, så det drar vi nytta av också, säger Jan Häggström.

En sänkning av den amerikanska räntan brukar också betyda en svagare dollar. Detta är något som gynnar svenska turister i USA och andra som gör inköp i amerikansk valuta. Samtidigt är en billig dollar inte bra för svenska exportföretags försäljningar och vinster.

Börsbolagen märker av dollarfallet
Det sistnämnda är något som har märkts inte minst på senare tid när börsbolagens rapporter har tickat in för årets tredje kvartal. Bland annat aviserade skogsföretaget Stora Enso i förra veckan att det ska lägga ner två fabriker och hänvisade bland annat till den svaga dollarn.

– Ju fler räntesänkningar vi får, desto mer försvagas dollarn. Det är både positivt och negativt, det beror på vem man är. Det är lite negativt för exportföretagen i Sverige, men naturligtvis positivt för de som har inköp i dollar, säger Handelsbankens chefsekonom Jan Häggström.

Förra gången, i september, sänkte den amerikanska centralbanken räntan med en halv procentenhet. Den gången ledde det till stora börsuppgångar dagen efter, bland annat på Stockholmsbörsen. Men man ska inte räkna med att det blir lika uppåt på världens börser under torsdagen säger banken SEB:s chefsekonom Robert Bergqvist.

– Förra gången sänkte man med 50 räntepunkter och det var nästan dubbelt så mycket vad man hade räknat med, så effekten borde bli mindre. Om man tittar på den analys som FED gör, så lovar man egentligen inget inför framtiden, man balanserar riskerna, vilket talar för att reaktionen inte bör bli lika positiv på börsen.

Marginell betydelse
Vad Federal Reserves räntesänkning betyder för den svenska Riksbankens syn på kommande höjningar eller sänkningar av räntan i Sverige är svårt att säga. Gårdagens räntebesked i USA har marginell betydelse för svensk ekonomi.

– Jag tror att Riksbanken kommer att göra en höjning till, men det är ändå en väldigt försiktig räntepolitik i Sverige och den bekräftas av den osäkerhet som finns i USA, så att Riksbanken kan gå långsammare fram, säger Robert Bergqvist, chefsekonom SEB.

Annika Carpman
annika.carpman@sr.se

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".