Färre unga får starta eget-bidrag

Allt färre får hjälp av Arbetsförmedlingen med att starta eget företag. På ett år har antalet som får stödet minskat med 75 procent och det är bara om man inte får jobb med hjälpa av andra Ams-program som man kan få starta eget stödet, även om man har en bra affärsidé.

Patrik Rova i Kiruna är besviken på den borgerliga regeringen.

”Stor besvikelse”
– Anledningen till att jag startade företaget var för att nya regeringen ville satsa på småföretagarna, men de har de inte gjort, så det är en stor besvikelse. Jag saknar bland annat mer pengar till alla som behöver starta-eget-bidrag och det verkar vara dåligt med det.

Vid årsskiftet körde 23-årige Patrik igång sitt företag som lagar bucklor på bilar och han fick starta-eget-bidrag. Det betalas ut under ett halvår och är precis som a-kassan baserat på det man tjänade innan.

– Hade jag inte blivit beviljad bidraget hade jag inte dragit igång. Man måste känna trygghet i början.

75 procent färre unga får stöd
Men på ett år har starta-eget-bidraget gått utför som en pulkabacke. 75 procent färre unga får det nu jämfört med för ett år sedan.

– Då tror jag att man missar en massa unga företagare. Man vågar inte ta det stora steget, säger Patrik.

Att det är så många färre som får starta-eget-bidrag nu, beror enligt Ams på att det är högkonjunktur och finns många jobb.

Först hitta jobb
För enligt reglerna ska man i första hand hitta ett jobb och först när det är helt klart att man inte är anställningsbar kan det bli aktuellt med starta-eget-bidrag.

Anna-Stina Nordmark, vd för Företagarna gillar inte upplägget.

– Man ser det som en sista utväg och det är aldrig bra att starta ett företag om man ser det som en sista utväg till försörjning, säger hon.

Magdalena Martinsson, P3 Nyheter
magdalena.martinsson@sr.se

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".