Gripen med gift i London kopplad till al-Qaida

Åtminstone en av dem som gripits i London på terrormisstankar i samband med fyndet av det dödligt giftiga ämnet ricin hade fått träning av al-Qaida i Afghanistan enligt uppgifter från brittiska regeringskällor. De gripna tycks vara en del av ett nätverk av algeriska extremister med förgreningar i flera europeiska länder.
Den brittiska säkerhetstjänsten försöker nu utröna om det är fler av de nu sju gripna som har varit på något av Usama bin Ladens träningsläger i Afghanistan eller möjligen Tjetjenien. Det finns fler misstänkta som man fortfarande letar efter och ännu vet man inte hur mycket av det dödliga giftet ricin som kan ha framställts i den lägenhet i norra London där man har hittat både spår av giftet och utrustning för att framställa det. Men det tycks stå klart nu att det finns en direkt koppling till algeriska extremistiska grupper med sympatier för al-Qaida. De brittiska myndigheterna, som inte vill underblåsa fördomar mot enskilda grupper, säger officiellt bara att de gripna är nordafrikaner, men alla sägs vara algerier. Tillslaget här i söndags skall ha skett efter månads övervakning av gruppen på tips från den franska säkerhetstjänsten. Från Frankrike, där man är mindre tystlåten om samarbetet över engelska kanalen, har det hävdats att det finns ett direkt samband med den grupp på nio algerier som greps i Paris före jul och som hade både kemikalier och kemiska skyddskläder. Många algeriska extremister flydde Frankrike i mitten av 1990-talet när en serie bomdåd i Paris fick franska myndigheter att slå till mot grupperna, och fransmännen har länge anklagat britterna för att inte ta risken det innebar på allvar. Det har också visat sig att två av de gripna här var tonåringar mellan 16 och 18 år som sökt asyl i Storbritannien. Det var de som bodde i lägenheten där giftet framställdes, en tvårummare som kommunen i norra London hyrde för minderåriga asylsökande. De båda tonåringarna fick, precis som andra asylsökande som väntar på besked, penningbidrag att leva på och det har fått några redan djupt flyktingfientliga tidningar här att vädra morgonluft.
Agneta Ramberg, London
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".