Ryssland förnekar asylrykten om Saddam

I takt med att den militära uppladdningen kring Irak ökar så ökar också spekulationerna att landets diktator Saddam Hussein kan komma att få asyl i något land för att undvika ett krig. Ett land som ofta nämns i sammanhanget är Ryssland, men de ryska myndigheterna har nu offentligt dementerat alla sådana rykten.
Det har inte kommit någon förfrågan från Irak om att ge Saddam Hussein asyl, frågan har överhuvudtaget inte diskuterats i Moskva. Så kategoriskt avfärdar ryska UD:s talesman de allt ihärdigare ryktena om att Saddam Hussein kan vara på väg att lämna landet. ”Förhandlingar sedan november” Enligt de senaste uppgifterna, bland annat i tyska dagstidningen Tageszeitiung, ska kontakter mellan Ryssland och Irak i frågan ha pågått sedan november. President Vladimir Putin ska vara beredd att personligen åka till Bagdad för att övertala Saddam, och därmed framstå som den som stoppar kriget. Men allt dementeras alltså i Moskva, vilket i och för sig är självklart och inte alls behöver innebära att uppgifterna saknar grund. Lika lite överraskande är det att Iraks ambassadör i Moskva förnekar att det finns några asyl-planer, Saddam Hussein kommer att fortsatta försvara sitt fosterland och han tror på seger, sager ambassadören. Flera länder kan komma i fråga Ryssland är inte det enda land som nämnts den senare tiden som ett ställe där Saddam skulle kunna ges asyl. Egypten, där han bott en längre tid tidigare, liksom Libyen, Kuba och Nordkorea är andra lander, bland annat sägs olika arabländer undersöka möjligheterna av exil. Tidigare har också Vitryssland officiellt förnekat att Saddam Hussein skulle söka skydd där. Hela tanken med asyl är att det skulle göra det möjligt för USA att inställa krigsplanerna utan att för den skull förlora ansiktet. Försvarsminister Donald Rumsfeld har också offentligt sagt att det skulle vara den bästa lösningen. Men ryktena kan lika gärna vara en del i den amerikanska psykologiska krigföringen som naturligtvis pågår med full kraft. Syftet skulle i så fall vara att utmåla Bagdad-regimen som starkt försvagad och att paniken börjar sprida sig.
Sten Sjöström, Moskva
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".