Oppositionspolitikern Mariano Rajoy vill ha nya rättsutredningar om ansvaret och planeringen bakom dåden.

Spanska terrordomar kritiseras

I Spanien kritiseras de domar som fälldes på onsdagen mot 21 personer för delaktighet i terrordåden i Madrid för tre år sedan. Varken oppositionen eller offrens anhöriga är nöjda.

Ekots korrespondent rapporterar från Madrid.

Ledaren för högerpartiet Partido Popular, Mariano Rajoy, efterlyste på onsdagen omgående nya rättsutredningar om ansvaret och planeringen bakom terrordåden mot tågresenärerna den 11 mars 2004.

Olika grunder för domarna
21 av 28 åtalade dömdes på onsdagen på olika grunder. Tre dömdes för mord och mordförsök, 12 dömdes för att ha tillhört en terroristorganisation, några andra för att ha hanterat sprängmedel och ytterligare andra för att ha förfalskat dokument.

Men vem beordrade attackerna och varför? De frågorna vill både Rajoy och flera bland de anhöriga till offren få svar på.

Domaren Javier Gomez Bermudez sa när han mötte pressen att det hade saknats bevis mot den åtalade, som misstänktes vara en av hjärnorna, och att han därför hade frikänts.

De dömda har nekat till brott
Specialdomstolen har förmodligen velat vara försiktig med domsluten, medveten om att de dömda har nekat till alla brott och därför sannolikt kommer att överklaga, och att bevisen då måste hålla i nästa rättsinstans.

Den har samtidigt haft att stå emot kraven från offren, som tydligen velat se strängare straff.

Oppositionsledaren Rajoy avstod inte på onsdagen från att försöka vinna politiska poäng. Han underströk att merparten av de åtalade minsann gripits under hans partis regeringstid.

Långt från enighet
Spaniens socialistiske regeringschef Zapatero försökte å sin sida att tala om behovet av enighet i landet. Den verkar avlägsen, eftersom Spanien nu går in i en valrörelse fram till mars.

Parlamentsvalet kommer att hållas nästa på årsdagen av det islamistiska terrordådet, som splittrat Spanien rejält och fört med sig stor sorg för många spanjorer.

Tidpunkten är inte väl vald, säger vissa, särskilt om domarna och rättegången kommer att användas som slagträ i valkampanjerna.

Alice Petrén, Madrid
alice.petren@sr.se

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".