Oro efter att Nordkorea lämnar kärnvapenavtal

Beskedet att Nordkorea överger icke-spridningsavtalet om kärnvapen skapar oro och förvirring. Men uppgifterna kan vara ett utslag av Nordkoreas svårförklarliga taktik. Fast det kan också innebära att FN:s säkerhetsråd beslutar om sanktioner mot Nordkorea.
Det nordkoreanska beslutet är ett allvarligt hot mot fred och säkerhet på den koreanska halvön. Det uttalandet gjordes från det sydkoreanska utrikesdepartementet i dag. Sydkorea krävde att Nordkorea omprövar sitt beslut. På förmiddagen hade den sydkoreanska regeringens säkerhetsråd haft ett extrainsatt möte. Mötet tillkom omedelbart efter det att nordkoreanerna tidigt i dag tillkännagett sitt avhopp från en av de viktigaste internationella överenskommelserna, avtalet som stoppar spridning av kärnvapen. Fördömande uttalanden Samtidigt som en rad länders ledare uttalade sig, antingen i oroande eller direkt fördömande ordalag, granskas också Nordkoreas motiv för detta ovälkomna beslut. Frankrike önskar omedelbart föra frågan till säkerhetsrådet. Ryssland, Kina och Japan uttrycker oro. Nordkoreanerna är kända, eller ökända, för motsägelsefyllda, irrationella uttalanden och åtgärder. Den här gången har Nordkorea kunnat fortsätta med överraskande åtgärder genom obeslutsamhet och oklarhet från USA. Det är inte osannolikt att Nordkorea trappar upp ordkriget för att få USA att göra eftergifter och att senare ta tillbaka sitt beslut. Den nya krisen började utvecklas i oktober när nordkoreanerna förklarade för en amerikansk högt uppsatt regeringsrepresentant att de höll på med kärnvapenutveckling. USA svarade med att avbryta tidigare utlovade oljeleveranser. Aktiverade slumrande reaktor Nordkorea svarade i sin tur med att aktivera en slumrande kärnkraftsreaktor och gav internationella kärnenergiobservatörer respass. Allt detta har skett under en period då anti-amerikanska stämningar vuxit i Sydkorea. Nordkorea kräver nu en icke-angreppspakt med USA och att detta ska följas av ekonomiskt bistånd. Hittills har USA sagt att krisen måste lösas på diplomatisk väg, inget krig, men avvisat direkta förhandlingar. Inga överläggningar förrän Nordkorea avbrutit sitt kärnenergiprogram, har varit USA:s linje. I går skedde ett informellt möte mellan nordkoreanska diplomater och den tidigare amerikanske FN-ambassdören Bill Richardson som nyligen installerades som guvernör i New Mexiko. Ett ytterligare möte mellan nordkoreanerna och Richardson sker senare på fredagen. Det mötet kan i bästa fall ge viss vägledning om vad som händer härnäst. Från USA har ännu inte kommit någon officiell kommentar till nordkoreanernas avhopp från icke-spridningsavtalet.
Lars Gunnar Erlandson, Bangkok

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".