Miljöpartiet vill stycka upp Vattenfall

Konkurrensveket har kritiserat regeringen för att den inte styckat upp energijätten Vattenfall i mindre bolag. En uppdelning av Vattenfall skulle gynna konkurrensen och sänka elpriserna anser Konkurrensverket. Regeringen tycker inte att en styckning är en bra idé men regeringens samarbetsparti miljöpartiet är inne på Konkurrensverkets linje.
– Vi håller med om kritiken. Vi har i en motion föreslagtt att vi ska ha en kommission som tittar på Vattenfalls roll, vi tror att de har en skadlig roll på det svenska elsystemet genom att de är så oerhört dominerande. På vilket sätt? – De står för hälften av elproduktionen i Sverige och de har dessutom fjärrvärmen och näten. Sammantaget har de stor makt och det är aldrig bra att ett bolag har en sån makt,säger miljöpartisten Ingegerd Saarinen, andre vice ordförande i riksdagens näringsutskott. Tre producenter dominerar Idag domineras den svenska elmarknaden av tre stora bolag. Fortum, Sydkraft och statliga Vattenfall har tillsammans omkring 70 procent av elkunderna. En styckning av Vattenfall skulle i så fall öka konkurrensen menar Ingegerd Saarinen. Vilket i förlängningen skulle innebära att priserna sjönk. Men regeringen håller inte med. – Om man ska stycka Vattenfall i två eller flera bolag då måste ett par saker åstadkommas tycker staten och det ena är att det faktiskt leder till en ökad produktionskapacitet av el. Jag har svårt att se att en styckning av Vattenfall skulle leda till ett sådant resultat. Det andra är naturligtvis att de nya bolag som man skapar kan drivas konkurrenskraftigt framledes och ge avkastning till skattebetalarna. Kan de inte det kommer de inte att fortleva på marknaden och då har man ju snarare försvagat konkurrenssituationen, sa statsekreteraren i näringsdepartementet Claes Ånberg. Håller inte med Ingegerd Saarinen tycker inte att argumenten från näringsdepartementet håller . – Om det skulle leda till ökad elproduktion är väl svårt att säga, det tror vi att det skulle kunna göra i och med att Vattenfall har ett intresse att inte få fram ny el eftersom de då konkurerar med sig själva. Om vi fick Vattenfall som ett mindre dominerande bolag än vad de nu är tror vi det skulle stimulera till nyinvesteringar.
Patrik Holmström

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".