Kurderna får en stor del av sina livsmedel från Turkiet.

Turkiska sanktioner sätter press på PKK

I Turkiet har regeringen godkänt en rad ekonomiska sanktioner för att sätta press på den terrorstämplade PKK-gerillan. Också USA och Irak har infört åtgärder för att pressa gerillan och blidka Turkiet, som hotar med att gå in militärt i norra Irak för att komma åt PKK-gerillans baser.

Sanktionerna är enligt regeringens talesman riktade mot dem som direkt stödjer PKK-gerillan. Turkiet menar att de styrande kurderna i norra Irak erbjuder PKK en fristad och eftersom de delarna av Irak får mycket livsmedel, byggmaterial och nästan all sin el från Turkiet så hoppas man att sanktionerna ska tvinga de styrande att överge gerillan.

Kontroller på vägar
Iraks utrikesminister, Hishiyar Zebari, som själv är kurd, säger att det redan har införts kontroller på vägarna i bergen där PKK har baser, för att skära av transporten av mat och bränsle till gerillan.

Innan USA invaderade Irak för fyra år sen gick Turkiet upprepade gånger in i större skala i norra Irak för att bekämpa PKK , och många  i Turkiet är medvetna om att det inte fick slut på gerillans aktiviteter. Men efter den senaste tidens PKK-attacker är opinionen i Turkiet hämndlysten, och regeringen är pressad att ta i med hårdhandskarna.

Omvärlden uppmanar Turkiet att lösa konflikten på fredlig väg, samtidigt kommer uppgifter från det amerikanska försvarshögkvarteret Pentagon om att Turkiet har fått ta del av flygfoton och annan underrättelseinformation över PKK-gerillans baser, information som skulle kunna användas i en militär operation.

Fredsplan
I en intervju med nyhetsbyrån AFP uppmanar en PKK-befälhavare regeringen i Ankara att lägga fram en fredsplan, men det kommer säkerligen att avvisas. PKK har tidigare utlyst vapenvilor som alla har avfärdats med motiveringen att Turkiet inte förhandlar med en terrororganisation.

På fredag kommer USA:s utrikesminister Condoleezza Rice till Turkiet för en konferens om återuppbyggnaden av Irak, en konferens som dock väntas domineras av det turkiska vapenskramlet.

På måndag reser sedan Turkiet premiärminister Erdogan till Washington för överläggningar med USA:s president. Det mötet ses av allt fler här som den sista chansen för att undvika att Turkiet går in militärt i norra Irak.

Caroline Salzinger, Istanbul
caroline.salzinger@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".