EU alltmer negativt till attack mot Irak

Europeiska unionen skärper nu tonen mot ett krig mot Irak. Flera röster höjs samfällt mot ett anfall, det framgick bland annat när EU-kommissionens president Romano Prodi på fredagen framträdde i Aten.
EU-kommissionens president Romano Prodi var ovanligt tydlig. Krig är inte, och får inte betraktas som oundvikligt, förklarade han vid en presskonferens tillsammans med EU:s nytillträdde ordförande, Greklands premiärminister Costas Simitis. Simitis sade samma sak. Från Bryssel förklarar EU:s utrikespolitiske talesman Javier Solana i en tidningsintervju att det inte är möjligt att starta ett krig utan bevis. Och några bevis har inte presenterats än så länge. Romano Prodi och andra talar också i dag mycket om behovet av att EU går i takt i den här frågan. Men har finns stor risk for splittring. För medlemslandet Storbritannien är en nära allierad till USA och om det blir krig talar mycket för att också brittiska soldater deltar. Därmed är risken stor för att EU står starkt splittrat i denna brännande fråga. Det kan möjligen bidra till att EU:s ledning nu gör sitt yttersta för att förhindra ett fullskaligt krig i Irak.
Willy Silberstein, Aten
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".