Långa straff för män bakom stor vapenhärva

Det blev långa fängelsestraff för de fem män som åtalats för det som beskrivits som Sveriges största vapenhärva någonsin. Växjö tingsrätt fällde samtliga för grovt vapenbrott. Huvudmannen fick maxstraffet fyra års fängelse.
Det var i september 2001 som polisen slog till mot en gård i Grimslöv några mil från Växjö. Tre män greps på bar gärning just när de lastade vapen i en bil. På gården hittades 250 vapen och 30 kilo sprängämnen. Men härvan har sedan svällt och polisen misstänker att det handlar om organiserad vapenförsäljning av betydligt större omfattning, med uppköp, förvaring och till och med egen vapensmedja. Grossitrörelse i vapen Det har beskrivits som ett slags grossiströrelse åt den undre världen. En del av vapnen visade sig också komma från polisen. Det handlar om vapen som lämnats in till ett företag för att förstöras. Men vapen såldes istället vidare och i byggdes vissa fall om. Den vapenhandlare från Älmhult som pekats ut som huvudman fick lagens strängaste straff för grovt vapenbrott - 4 år, medan ägaren till gården där vapnen hittades, en 41-årig lantbrukare fick tre och ett halvt års fängelse. Dom tre övriga dömdes till mellan två och tre års fängelse. Går på åklagarens linje Växjö tingsrätt går i stort sett helt på åklagarens linje. De stränga straffen motiveras med att att det rör sig om mycket allvarlig brottslighet av stor omfattning. Kvar finns ändå en obesvarad fråga, nämligen vad vapnen skulle användas till. Redan tidigare har en jugoslavisk medborgare bosatt i Skåne dömts för att ha köpt en del av vapnen. Men varken han eller någon annan av de åtalade har velat avslöja några ytterligare detaljer.
Daniel Rundqvist

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".