Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/
Väntan på att släppas igenom en vägspärr på Västbanken.

Palestinska kvinnor föder hemma - barriär hindrar färden till sjukhus

Situationen för palestinska kvinnor på Västbanken som ska föda barn oroar svenska Röda Korset alltmer. Vägspärrarna och den mur som Israel byggt upp gör att kvinnor inte hinner fram till sjukhus för att föda.

Christer Zettergren, generalsekreterare för svenska Röda Korset har precis besökt Västbanken och är mycket bekymrad.

– Situationen är mycket allvarlig. Det är kvinnor som har fött barn när de har fastnat i en vägspärr. De kommer åkande i en taxi och så är det en lång kö och så blir de inte framsläppta, och de kanske försöker gå ut. Då händer det att barnet kommer ut och då visar det sig att drygt hälften av kvinnorna får missfall och fem kvinnor har dött, säger Christer Zettergren.

Alltmer isolerade
FN har hittills dokumenterat 68 fall sen år 2000 där kvinnor fött barn vid vägspärrar. Den långa barriär med mur och taggtrådsstängsel som Israel byggt upp de senaste åren gör det ännu svårare för palestinier att ta sig till sjukhus.

Muren skär rakt igenom samhällen. Nu väljer kvinnor istället att föda hemma eller försöka ta sig fram med ambulans. En resa som förut tog en kvart kan nu ta flera timmar. Svenska Röda Korset är med och bygger upp hälsocentraler nu som ska kunna ta hand om födslar.

– Du blir väldigt isolerad och bor kvar i ditt hem, i din lilla by där man är några få stycken. Det kommer att leda till ökad ohälsa, att barn föds i hemmet, mer och mer våld i hemmet, och det är särskilt kvinnorna som blir utsatta.

Oro för missbildningar
Den allt större isoleringen som gör att människor inte heller kan mötas gör också att det finns en oro för att alltfler ska skaffa barn med nära släktingar, säger Christer Zettergren. Det i sin tur väntas leda till fler missbildade barn. Den risken talar palestinierna mer öppet om nu än tidigare, säger han.

– Det finns en uttalad oro för att det här med att man gifter sig i så nära släktled kommer att leda till fler och fler missbildningar. Därför att man blir totalt isolerad och man gifter sig i för nära släktband.

Man kan man beskylla Israel för hur palestinierna skaffar barn?

– Nej, det kan man inte göra, inte alls. Men man kan fundera över hur den är barriären och den här situation som idag är i Palestina omöjliggör ett vardagsliv. Det tycker jag man kan fundera mycket på, säger Christer Zettergren.

Beatrice Janzon
beatrice.janzon@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".