Förundersökning om mutbrott

På torsdagen inledde riksenheten mot korruption förundersökning mot både Ulrica Schenström och Anders Pihlblad. Misstankarna rör mutbrott och bestickning, brott som kan ge böter eller fängelse i upp till två år.

– Vi är i ett väldigt tidigt stadie, vi har ju bara massmedieuppgifter, nog så omfångsrika i och för sig. Men varenda sak måste kontrolleras, säger förundersökningsledare Christer van der Kwast.

Förutom att statssekreteraren Ulrica Schenström kan ha brutit mot regeringskansliets etiska regler om mottagandet av gåvor, och att Anders Pihlblad brutit mot sina representationsregler kan de båda också ha begått ett brott.

Nota på 945 kronor
Enligt institutet mot mutor är det tillåtet att ta emot en förmån för under 100 kronor men inte över 1 000 kronor, vilket gör att detta fallet ligger på gränsen, då notan efter det omtalade krogbesöket enligt TV 4 landade på 945 kronor.

Men här kan Schenströms tunga post som statssekreterare spela roll, menar Christer van der Kwast.

– Har man en betydelsefull position får man nog vara extra noggrann med hur man förhåller sig till omgivningen när det gäller att ta emot förmåner. Man ställer särskilt höga krav på personer i särskilt framskjuten ställning, säger han.

Förundersökningen bör enligt Christer van der Kwast vara klar innan årets slut.

Misstro mot journalister
Men händelsen skapar också stark misstro mot journalister, säger Rino Rotevatn, ordförande i yrkesetiska nämnden på journalistförbundet till Ekot.

Men enligt TV4:s nyhetschef Anne Lagercrantz kommer man låta Anders Pihlblad fortsätta som politisk reporter.

– Jag har fullt förtroende för Anders och jag bygger det på många års arbete. Jag ser det här som en engångsföreteelse.

Marcus Eriksson
marcus.eriksson@sr.se

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".