Londonpolisen fälld för dödsskjutning

Det blev en fällande dom mot Londonpolisen på torsdagen. Polisen har stått åtalad, misstänkt för att ha brutit mot de lagar som finns för att skydda allmänheten från fara. Det gäller efterspelet till terrordåden i juli 2005, när polisen sköt ihjäl en oskyldig man i tunnelbanan.

The Metropolitan Police utsatte allmänheten för stor fara när de jagade vad de trodde var en självmordsbombare. 27-årige brasilianaren Jean Charles de Menezes råkade bo i samma hus som en av de män som senare greps, misstänkt för ytterligare attentatsförsök.

Lik en annan
27-åringen sprang för att hinna i fatt ett tunnebanetåg vid stationen Stockwell, väl ombord på tåget sköts han med sju skott i huvudet. Under rättegången har polisen uppgett att 27-åringen var lik en av de män som jagades och att han uppträdde aggressivt mot polisen.

Domstolens jury konstaterar dock att polisen begick en rad misstag, bland annat när det gäller kommunikation mellan tjänstgörande poliser och att agerandet också utsatte allmänheten för risker.

Krav på avgång
Att polisen nu fälls är anmärkningsvärt. Ingen enskild person pekas visserligen ut, men domen riskerar att försvåra polisens arbete. Den högste chefen Sir Ian Blair sa efter domen att polisen ska göra nu att se om, och i så fall hur polisens arbetssätt ska ändras.

Ian Blair meddelade också att han kommer att fortsätta leda polisen.

Det konservativa partiet Tories säger dock att Ian Blairs situation är ohållbar, och tredje största partiet, Liberaldemokraterna har redan krävt hans avgång.

Böterna för polisen är på cirka 3,2 miljoner kronor.

Maria Eksedler, London
maria.eksedler@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".