Trögt i Danmark för svenska byggbolag

Börsens byggbolag har presenterat lite blandat resultat i sina rapporter för det tredje kvartalet. JM:s och NCC:s vinster var lägre än väntat medan Skanska på torsdagen slog förväntningar.

Börsens byggbolag har presenterat lite blandat resultat i sina rapporter för det tredje kvartalet. JM:s och NCC:s vinster var lägre än väntat medan Skanska på torsdagen slog förväntningar.

Problem i Danmark
Gemensamt för alla är att de har en del problem i Danmark. Det säger Bengt Claesson, analytiker på banken SEB:

– Danmark är väldigt svagt för alla byggare. Alla har mer eller mindre problem i Danmark. Det är inom både bostadsbyggande och inom vanlig entreprenadverksamhet.

Att de svenska byggbolagen har svårt i Danmark beror, enligt Bengt Claesson, på att marknaden där har en annan struktur än den i Sverige. Bland annat är personalomsättningen ganska hög, vilket gör det svårt att ha en långsiktighet i de byggprojekt man gör i Danmark. Men det är också en fråga om kultur, enligt Bengt Claesson.

– Mycket är en affärskultur och att de svenska bolagen inte bemästrar den riktigt.

USA påverkar inte
Annars har byggbolagens rapporter varit ungefär i linje med Bengt Claessons förväntningar.

– Skulle säga att alla bolag har överraskat å det negativa vad gäller bostadsdelen, att man har såpass negativa kommentarer, det har överraskat något. I övrigt rätt så förväntat.

Däremot påverkar den finansiella oro som funnits på marknaden i kölvattnet av bolånekrisen i USA inte nämnvärt resultaten för de svenska byggbolagen. Det säger Bengt Claesson och han får medhåll av Skanskas vd Stuart Graham.

Skanska, som på torsdagen presenterade en vinst på drygt 1,6 miljarder kronor före skatt för årets tredje kvartal, har låg exponering mot bostadsmarknaden i USA.

I stället är Skanska inriktad mot hälso- och utbildnings-sektorerna på andra sidan Atlanten. Det säger vd Stuart Graham.

Annika Carpman
annika.carpman@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".