Alla ska komma in på gymnasiet föreslår utredning

Nästan alla elever ska få gå i det nya gymnasiet även om betygen inte räcker till och alla elever ska få komma in på sitt förstahandsval. Det är två förslag från Gymnasiekommittén som utrett hur framtidens gymnasieskola ska se ut.
Förslaget om hur gymnasieskolan ska se ut för de elever som börjar om tre, fyra kanske fem år innehåller ganska stora förändringar jämfört med dagens skola. Nu gäller godkänt i svenska, matematik och engelska för att få börja ett nationellt program. Regeln ska finnas kvar men bara på papperet. Alla elever som vill och bedöms klara det ska bli preliminärt antagna och få läsa gymnasiekurserna ändå som alla andra. Sektorer i stället för program Förslaget vill också ta bort dagens program och införa åtta sektorer det första året. Det nya gymnsiet ska också bli mindre specialiserat i början – första året ska eleverna kunna välja bland åtta olika sektorer, till exempel service, ekonomi, kultur, bygg, natur och teknik. Specialiseringarna i gymnasiet ska komma senare. Utbildningsminister Thomas Östros vill genomföra förslaget. Han tror att fler elever än idag kommer att klara godkänt i det nya gymnasiet. – Det är min bedömning att den här strukturen hjälper till att fler kommer att lära mer. Kunskapskraven ligger ju väldigt tydliga och skärps också eftersom man utökar kärnämnena. Samtidigt som vi gör det väldigt tydligt för de ungdomar som behöver extra hjälp också får det i gymnasiet. Fp, m och kd emot förslaget Men Folkpartiet – som hoppat av utredningen och moderaterna och kristdemokraterna, alla är emot kommitténs förslag om att ta bort det individuella programmet och låta eleverna gå gymnasiet preliminärt utan godkända betyg – Jag tycker det är ett sätt att sopa problemet under mattan att ta in alla på ett nationellt program. Det finns väl ingen som tycker att man ska ta in alla som inte kan läsa eller räkna på läkarlinjen på universitetet, säger Mats Gerdau, moderaterna. – Det saknas specialpedagogisk kompetens för gymnasieskolan för att klara detta, det saknas resurser och det kommer att fler elever kommer in i mängden, blir sittande där tills detta åtgärdsprogram är avklarat och känner sig ännu mer misslyckade, säger Ulla Britt Hagström, kristdemokraterna. Historia ska bli kärnämne Utredningen föreslår också att historia ska bli ett nytt kärnämne och att en gymnasieexamen införs. Det ska räcka att eleven har gjort ett projektarbete och fått godkänt på 90 procent för att klara examen. Ministern lovar inte förstahandsval till alla Till många elevers stora glädje föreslås också att alla elever ska få komma in på sitt förstahandsval till gymnasiet. Men just det kan inte Thomas Östros lova att han kan genomföra. – Det ska bli spännande att se vad remissinstanserna säger. Det är klart att det handlar mycket om en praktisk verklighet där man måste kunna organisera det här på ett bra sätt. Jag tycker det är en mycket bra princip, men det måste fungera i en verklighet.
Bengt Hansell
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".