Dåligt testat medel i hjärnan på ung man

På ett sjukhus någonstans i Storbritannien, det är hemligt var, har läkarna under fredagen injicerat ett experimentellt läkemedel, pentosan polysulfat, rakt in i 18-årige Jonathan Simms hjärna. Det var ett ytterst kontroversiellt ingrepp.
Jonathan Simms lider av Creuzfeldt-Jakobs sjukdom, CJD, den mänskliga varianten av galna ko-sjukan. Mot den finns inget botemedel men experiment på möss med pentosan har gett en del lovande resultat. Vägrade i höstas I höstas ville Jonathan Simms föräldrar och föräldrarna till en femtonårig flicka som också är döende i CJD att läkarna som en sista utväg skulle testa pentosan på deras barn. Sjukhusen vägrade med hänvisning till att medlet inte var tillräckligt testat och att ingen visste hur det skulle fungera på människor. De två föräldraparen gick till domstol och vann strax före jul. Ett år att leva efter insjuknandet Creuzfeldt Jakobs sjukdom orsakas av prioner som bryter ned hjärnvävnaden och de som drabbas dör inom något år efter att de visat symptom. I Storbritannien har sjukdomen hittills krävt över 100 människors liv och det antas att den finns men inte har brutit ut ännu, hos många fler. Samtliga tros ha ätit infekterat nötkött kor för drygt tio år sedan. Förhoppningen är att pentosanet genom upprepade behandlingar skall blockera prionerna och bromsa sjukdomens framfart – men risken är att behandlingen istället påskyndar den 18-årige pojkens död. Ingen vet, och därför är experimentet så kontroversiellt.
Agneta Ramberg, London
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".