Sudan tvångsförflyttar flyktingar

Sudans regering har börjat tvångsförflytta flyktingar från ett av de största lägren i södra Darfur under vapenhot. Organisationen Human Rights Watch fördömer agerandet som kränker de mänskliga rättigheterna.

Det var för några dagar sen som minst 7 000 familjer, i Kalma, ett av de största flyktinglägren i Sudan, under vapenhot tvingades gå ombord på lastbilar som tog dem till områden som regeringen anvisat.

Osäkra områden
Men de områden där regeringen vill att flyktingarna ska bo, är inte säkra och många människor har istället valt att gömma sig eller tvingats på flykt igen, enligt organisationen Human Rights Watch som fördömer den inhumana behandlingen av flyktingarna.

Och det är inte första gången det inträffar. Redan 2004 - samma år som flyktinglägret i Kalma uppstod, försökte regeringen på liknande sätt tvinga folk ifrån lägret.

Mer kontroll
Regeringens skäl att flytta folk är att man vill göra de största lägren med mer än 90 000 människor mer kontrollerbara eftersom man hävdar att de är maktbaser för rebellgrupper.

Även om säkerheten inte är garanterad i lägret i Kalma heller, så känner sig många säkrare där än på landsbygden där de är helt oskyddade mot attacker från angripare. I Kalma finns också en viss service och tillgång till läkarhjälp genom de internationella humanitära organisationer som arbetar där.

Organisationen Human Rights Watch anser att Sudans regering istället borde samarbeta med FN och Afrikanska unionen för att göra lägren säkrare.

Inget förtroende för regeringen
De säger att omflyttning ska vara frivillig och att hänsyn måste tas till de mänskliga rättigheterna. De flesta av dem som bor i lägret i Kalma flydde undan attackerna från regeringen och janjawid-milisen i konfliktens början för fyra år sen.

De känner inget förtroende för regeringen, utan ser omflyttningen som ett sätt att kontrollera dem och utestänga av dem från humanitär hjälp och från regionhuvudstaden Nyala.

Margareta Svensson, Johannesburg
margareta.svensson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".