Barnarbetare som räddats vid en razzia i New Delhi.

Polisrazzia räddade indiska barnarbetare

Tidigare i veckan väckte det internationell uppmärksamhet att en indisk textilfabrik anställt barn för att sy kläder till amerikanska klädjätten Gap. På torsdagen gjorde indisk polis en razzia mot en annan fabrik, och runt 100 barn togs omhand av sociala myndigheter.

Polisstationen i Södra New Delhi ser just nu mer ut som en skola, det är fullt med småpojkar i rummet, de tittar sig storögt omkring på alla poliser i uniform.

100 pojkar
Polisen förhör pojkarna, de får svara på vad de heter, hur gamla de är, var de kommer ifrån. Vi är två bröder, tio och tolv år gamla säger en, medan polisen antecknar.

Runt 100 pojkar har precis förts hit från en trång och lortig textilfabrik i närheten, där fick de brodera med guldtråd, det kallas zari. De jobbade, sov och åt i samma ruckel.

Tolvårige Gulzar från fattiga delstaten Bihar berättar att han och de andra pojkarna började jobba nio på morgonen och slutade vid tio på kvällen. De fick rast mitt på dagen, och arbetsgivaren gav dem mat. Han var snäll, säger Gulzar. På kvällen innan vi somnade fick vi se på tv.

Miljontals barn arbetar
Men han längtar hem till föräldrarna. Han berättar en vanlig historia: att han rekryterades av en man som kom till deras by. Föräldrarna fick lite pengar, och själv lovades han motsvarande 350 kronor i månaden.

Det var mitt beslut att komma hit. Mina föräldrar lät mig välja. Men min familj är så fattig, så vi behöver pengarna.

Även om det egentligen är olagligt jobbar miljontals barn i Indien. En ledande aktivist mot barnarbete, Kailash Satyarthi, säger att till och med en del aktivister mot barnarbete själva anställer barn - ofta från fattiga byar långt borta - för att sköta hushållsarbetet hemma.

Återvända hem
Det var Kailash Satyarthi och hans grupp Global March som fått polisen att utföra den här räden mot fabriken utanför New Delhi. Ägarna flydde när polisen kom.

De här barnen ska nu hjälpas att återvända hem. Kailash Satyarthi säger att dräkterna som pojkarna broderade på var avsedda för export, oklart exakt vart.

Nils Horner, New Delhi
nils.horner@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".