För Putin!

Valdebatt i rysk tv utan största partiet

Nu är den ryska valkampanjen officiellt igång. Partierna får gratis kampanjtid i tv. Men största partiet vägrar debattera i tv. Istället visar tv välregisserade hyllningar till president Vladimir Putin som står överst på partilistan. Det märks att det mesta handlar om Putin och i Rostov vid Don hölls ett möte med bland andra kosacker som bara handlade om att Putin måste vara kvar.

Låten Putins Plan är en hit på nätet och det är en politisk slogan som Jedinaja Russia, det största partiet Enade Ryssland använder. Men vad planen egentligen innebär är oklart och kommer inte att klargöras i tv och radios valdebatter.

Ställer inte upp
Officiellt är nu valkampanjen igång i Ryssland en månad före parlamentsvalet. Men det största partiet Enade Ryssland tänker inte ställa upp någon tv debatt. Enligt vallagen får de elva partier som godkänts gratis tid i tv och radio.

Presidenten är första namn på maktpartiets vallistor och det märks att det mesta handlar om Putin. I Rostov vid Don hölls ett möte som bara handlade om att Putin måste vara kvar.

– Alla program som Vladimir Putin infört har redan fått resultat med högre löner till exempel, vi vill inte se det raseras, säger läraren Natalja Agistjeva. Vid mötet fanns också andra statligt anställda som vill se presidenten sitta kvar.

Oppositionen chanslös
Men samtidigt kommer uppgifter om påtryckningar av myndigheter lokalt mot lärare och andra statsanställda att rösta på Enade Ryssland om de vill behålla sina jobb.

Bara fyra av de elva partierna beräknas nå över sjuprocent-spärren. Alla lojala med den sittande regeringen. Oppositionen har ingen chans.

Eftersom möjligheten att proteströsta mot alla är borttagen har en del oppositionspolitiker uppmanat väljarna att istället förstöra valsedlarna för att markera sin protest.

Maria Persson Löfgren, Moskva
maria.persson_lofgren@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".