Danmarks drottning Margrethe på besök i Grönland.

Barn och unga far illa på Grönland

Förhållandena på Grönland, och särskilt då för barn och unga där, upprör nu hela Danmark. Tidigare i höst sa en rapport att nästan vart tionde grönländskt barn lever i fattigdom. Efter att dansk tv visat ett reportage med skrämmande bilder är också de politiska partierna i Danmark överraskade och det populistiska Dansk Folkeparti vill skrota den grönländska självstyrelsen.

En leende drottning på besök i sitt grönländska rike, solen skiner och alla är glada, så inleds det danska tv-reportaget om dagens Grönland. Men bilden förändras snabbt och det är ett land med enorma sociala problem som visas upp.

Dålig skolgång
I synnerhet barn och unga far illa. Skolgången är dålig. Fylleri och sexuella övergrepp är vanligt. 13-15-åringar måste tas om hand för fylleri. Nästan var tredje flicka under 15 år har våldtagits eller utsatts för annat sexuellt tvång. Det samma gäller ungefär var tionde pojke.

Självmordsfrekvensen är hög och av de unga grönländarna säger var fjärde att de har försökt begå självmord.

Det är de grönländska självstyrelsemyndigheterna, hjemmestyret, som ansvarar för den sociala välfärden. Men ungefär 60 procent av de pengar som självstyret disponerar kommer från Danmark. Ändå brukar danska politiker dra sig för att lägga sig i förhållandena på Grönland.

Rätt till dansk välfärd
Men nu efter att situationen för i synnerhet många ung grönländare blottlagts bryter flera politiker den traditionen.

”Ta ifrån grönländarna deras självstyre”, är Dansk Folkepartis recept, alltså att Danmark tar över och försöker se till att förhållandena blir bättre. Som danska medborgare har grönländarna rätt till dansk trygghet och välfärd, tycker partiet.

Men det receptet tror inte alla på. Att leka kolonialmakt igen, det är ingen bra idé, menar de flesta i både opposition och regering.

Christer Fridén, Ekots Nordenkorrespondent
christer.friden@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".