Bush försvarar justitieministerkandidat

USA:s blivande justitieminister Michael Mukasey har hamnat i blåsväder sedan han vägrat svara på frågor om amerikanska utfrågningsmetoder av misstänkta terrorister, gränsar till tortyr eller inte. President Bush försvarade Mukasey.

– Kongressen ska inte försvaga justitiedepartementet, sa president Bush och han anklagade kongressledamöterna för att förhala tillsättningen av en ny justitieminister. Det riskerar att försvaga vår kamp mot terrorismen, sa Bush, som anspelade på terrorattackerna mot USA 11 september 2001.

Svarade inte
Bush kandidat till justitieministerposten, den tidigare domaren Michael Mukasey frågades i förra veckan ut av kongressens justitieutskott och han slingrade sig när han fick frågor om de hårt kritiserade förhörsmetoder som USA använder mot misstänkta terrorister.

En senator frågade om förhörsmetoden waterboarding, det vill säga att sänka ned den misstänktes huvud i vatten så att det känns som om man drunknar, om den metoden är att betrakta som tortyr. Den blivande justitieministern Mukasey svarade inte på frågan, utan konstaterade bara att om vattenmetoden innebär tortyr så strider det mot konstitutionen.

”Orättvisa frågor”
Sen dess har Michael Mukasey kritiserats hårt av demokraterna, som är i majoritet i kongressen, och nu slår Bush tillbaka. Han sa att kongressen riskerar att försvaga USA:s möjlighet att stoppa terrorister.

Bush sa också att han tycker att det är orättvist att fråga ut den blivande jutitieministern om förhörsmetoderna. Mukasey har ännu inte fått all hemligstämplad information om USA:s förhörsmetoder, och därför kan han inte svara på frågorna, sa president Bush i ett pressmöte på torsdagen.

Ginna Lindberg, Washington
ginna.lindberg@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".