Italien utvisar EU-medborgare

Italiens regering har givit landets lokala myndigheter rätten att utvisa EU-medborgare, som utgör ett hot mot, som det heter, allmän säkerhet. Förordningen kommer efter en våg av våldsbrott, som främst har tillskrivits immigranter från det nya EU-landet Rumänien.

Droppen, som fick bägaren att rinna över, var när en kvinna i Rom i veckan våldtogs och misshandlades och senare dog av sina skador.

En rumänsk medborgare har åtalats för dådet, som var det senaste i raden av våldsbrott, som enligt myndigheterna har begåtts av rumäner.

”Många är från Rumänien”
Enligt Roms borgmästare Walter Veltroni är 75 procent av de, som har gripits i år i staden för grova brott, från Rumänien och enligt det italienska inrikesministeriet ligger rumänerna i topp i landet i stort, när det gäller mord, rån och stölder.

Regeringens förordning gäller med omedelbar verkan och innebär att en lokal myndighet, som motsvarar ungefär länsstyrelsen kan utvisa EU-medborgare, som anses farliga för allmän säkerhet.

Den yttersta vänstern i Romano Prodis regeringskoalition protesterar mot dekretet, medan högeroppositionen inte tycker, att det går tillräckligt långt.

Också EU-medborgare kan utvisas
Där vill man att också EU-medborgare, som inte kan försörja sig, ska kunna utvisas.

Meningen är att det italienska parlamentet framöver ska omvandla det drastiska dekretet till lag men frågan blir då, vad som sägs i Bryssel om överensstämmelsen med EU:s lagstiftning.

Titti Nylander
titti.nylander@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".