Ny skolpolitik fastnade i partistyrelsen

Socialdemokraterna kommer inte att fatta beslut om en ny skolpolitik i nästa vecka. Rådslagsgruppens förslag till ändring av skolpolitiken kommer istället att diskuteras fram till nästa kongress.

– Vi ser att skolfrågan är så oerhört viktig. Vi behöver mer tid för att diskutera en så stor och viktig fråga, så att vi känner att vi har en gedigen skolpolitik med sikte på framtiden, när vi har kongress 2009, säger Anna-Carin Magnusson från Nässjö sitter i socialdemokraternas partistyrelse.

Partiledaren Mona Sahlin hade hoppats att få beslut om en ny skolpolitik i höst, men så blir det inte.

Skapade debatt
Rådslagsgruppen skola kom med en rad förslag i förra veckan, som orsakade intensiva diskussioner på partistyrelsens möte.

Flera av förslagen är politiskt mycket känsliga om tidigare betyg och prov i trean.

Mona Sahlin har tidigare sagt att hon inte tycker att det är så viktigt när eleverna i skolan får betyg och hon har uttalat sig för nationella prov i trean.

Mot kongressbeslut
Det är också två saker den borgerliga regeringen ska genomföra, men två socialdemokratiska kongresser har sagt nej till det.

– Jag tror inte att tidigare nationella prov eller tidigare betyg, är det som löser frågan, säger Anna-Carin Magnusson.

Åke Svensson på Gotland, som också sitter i partistyrelsen, vill inte heller ha tidigare betyg, men kan tänka sig nationella prov i trean, om att det inte blir någon ny skolpolitik nu.

– Jag tror man överskattar sin egen förmåga att sätta saker på pränt. Runt de mest självklara påståendena finns det ändå ifrågasättanden och andra tankar och värderingar, säger Åke Svensson.

Bengt Hansell
bengt.hansell@sr.se

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".