Nicola Clase.

Nicola Clase betalade svarta löner

Statsminister Fredrik Reinfeldts närmaste medarbetare, statssekreterare Nicola Clase, betalade svart när hon och hennes make för ett par år sedan renoverade sitt dåvarande sommarhus på en ö utanför Stockholm. Nicola Clase beklagar att hon betalat svart.

– Jag kan bara konstatera att det inte finns någon ursäkt för sådant och säger att så ska man inte göra. Det är jättetrist, säger Nicola Clase.

Så du kan inte ge någon förklaring till att ni betalade svart, att ni ville spara pengar till exempel?

– Nej, fel är fel och detta var fel och det måste rättas till. Det bara oacceptabelt att göra på det här sättet.

Tar över efter Schenström
Nicola Clase är sedan valet statssekreterare för internationella frågor hos Fredrik Reinfeldt. Men när Ulrica Schenström avgick på torsdagen, fick Clase ta över hennes uppgift som den högste statssekreteraren i regeringen.

Exakt hur mycket Clase och hennes man betalade svart, kan hon inte säga i dag, eftersom hennes man är utomlands och inte heller exakt när det skedde.

Om uppgiften i Expressen stämmer, att svartarbetet gick på 40 000 kronor kronor, så kan familjen tvingas betala arbetsgivaravgift på summan och ett skattetillägg på arbetsgivaravgiften, totalt knappt 15 000 kronor, enligt Bjarne Sjökvist på Skatteverket.

Det är knappast något Skatteverket lämnar till åklagare och dessutom är preskriptionstiden bara två år.

Även andra betalade svart
Clase är inte den förste ledande moderaten som utnämnts av Reinfeldt och som betalat tjänster svart. Tidigare har finansminister Anders Borg och de avgångna ministrarna Cecilia Stegö Chilò och Maria Borelius också betalat svart.

Nicola Clase har i dag talat med Fredrik Reinfeldt, men hon vill inte säga om han har fortsatt fullt förtroende för henne.

– Vi har pratat kring det inträffade och jag har informerat honom om detta, säger Nicola Clase.

Reinfeldt: Detta är inte bra
Statsminister Fredrik Reinfeldt säger i ett skriftligt uttalande att det som har hänt inte är bra och att Nicola Clase kommer att gå igenom uppgifterna och ställa allt tillrätta.

Reinfeldt har förtroende för att så sker, enligt det skriftliga uttlandet.

Reinfeldt har alltså förtroende för att Clase kommer gå igenom alla detaljer, men han säger inte att han har fullt förtroende för henne som person eller att hon får fortsätta som statssekreterare.

Hägglund kritisk
Clase är inte den förste ledande moderaten som utnämnts av Reinfeldt och som köpt svarta tjänster. Tidigare har finansminister Anders Borg, handelsminister Ewa Björling och de avgångna ministrarna Cecilia Stegö Chilò och Maria Borelius också betalat svart.

Kristdemokraternas partiledare Göran Hägglund är kritisk mot politiker som inte följer regelverket.

– Jag ogillar, oavsett var man finns på den politiska skalan, människor som använder lagstiftningen som en à la carte meny där man plockar ut det som man tycker är rätt och det följer man, och det man inte gillar det följer man inte, säger Göran Hägglund.

Mats Eriksson
mats.eriksson.ekot@sr.se

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".