Robothot från Nordkorea

Nordkorea förtsätter att öka spänningen. Dagen efter beskedet att den kommunistiska regimen inte längre respekterar icke-spridningsavtalet om kärnvapen hotade Nordkorea på lördagen att återuppta provskjutning av långdistansrobotar.
Inte en dag utan nya hot från Nordkorea. Det huvudsakligen enkelriktade ordkriget fortsätter från den utfattiga kommunistiska staten. Tänker provskjuta robotar Dagens ovälkomna uttalande kom från Nordkoreas ambassadör i Kina. ”Det är nu möjligt att vi provskjuter långdistansrobotar”, sade ambassadör Choe Jin-su när han höll en presskonferens i Peking. Nordkorea överraskade omvärlden med att provskjuta en långdistansrobot 1998. Den passerade över Japan och landade i Stilla havet. Året därpå deklarerade regimen i Pyongyang att ett provstopp skulle gälla. Anklagar USA Nordkoreanerna anklagar USA för att ha brutit de överenskommelser som amerikanerna ingått med det som i många avseenden är världens mest isolerade nation. Därför bryter nordkoranerna ingångna avtal. På fredagen avhopp från icke-spridningsavtalet om kärnvapen och på lördagen hot om provskjutning av robotar som kan nå grannländer och som kan bära kärnvapenladdningar. Nordkorea kräver en icke-angreppspakt med USA. Hittills har USA tillagt att krisen med Nordkorea går att lösa diplomatiskt, men har samtidigt sagt att det inte kan bli tal om direkta förhandlingar. Nordkorea måste först upphöra med sitt kärnenergiprogram, är USA:s hittills orubbliga inställning. För tredje dagen i rad hålls på lördagen informella Korea-överläggningar i Santa Fe i New Mexico. Där befinner sig nordkoreanska diplomater som för fram sin regims talan inför den tidigare amerikanske FN-ambassadören Bill Richardson, ny guvernör i New Mexico. Massdemonstration På lördagen genomförde den nordkoreanska regimen en massdemonstration i Pyongyang. Demonstrationen sades vara en stödaktion för den nya aggressiva politiken. Enligt den statliga nordkoreanska nyhetsbyrån påstods en miljon människor ha deltagit. Till detta kan sägas att Pyongyang har ungefär en miljon invånare och att det är ont om fordon för att transportera medborgarna. I Sydkoreas huvudstad Seoul genomfördes också en demonstration, 30 000 pro-amerikanska krigsvetereraner och kyrkliga grupper brände nordkoreanska flaggor och gav sitt stöd till fortsatt amerikansk närvaro i Sydkorea.
Lars Gunnar Erlandson, Bangkok
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".