1 av 2
Människor flyr undan vattenmassorna.
2 av 2
Skyddsvallar mot vattenmassor

Hundratusentals flyr från vattenmassorna

Uppdaterad 22:45
Minst en miljon människor har nu tvingats lämna sina hem och flera hundratusen människor är omringade av vattenmassor och väntar på hjälp. Räddningsarbetare i delstaten Tabasco försöker ta hand om de nödställda, medan floderna bara fortsätter stiga.

En kvinna i Olimpo i sydöstra Mexiko vadar fram i sitt hus med vatten upp till låren.

– Allt är förstört, säger hon till tv-kanalen Azteca. Hon visar upp köket där en plastpåse med räddade matvaror guppar fram i det smutsbruna vattnet.

Några kilometer längre bort har vattnet stigit så högt att bara hustak och trädtoppar syns ovanför ytan.

Omringade av vatten 
Myndigheterna tror att nära hälften av delstatens två miljoner invånare har tvingats lämna sina hem, många av dem är omringade av det stigande smutsiga vattnet.

Det enda de kan göra är att vänta och hoppas på att hjälpen kommer, antingen via räddningstjänstens båtar eller helikoptrar.

Hittills har ett dödsfall rapporterats, hur många som skadats är inte känt.

Naturkatastrof
Mexikos president Felipe Calderon kallar översvämningarna för en av de värsta naturkatastroferna i landets historia.

Översvämningarna började i förra veckan när det ihållande regnet fick tre floder i sydöstra Mexiko att svämma över sina bräddar.

Militär och räddningstjänst staplar nu sandsäckar längs gatorna i delstatens huvudstad Villahermosa för att hindra vattnet att sprida sig.

Fyra femtedelar av delstaten Tabasco står under vatten, och det kan bli värre för väderprognoserna talar om fortsatt regn hela helgen.

Ginna Lindberg, Washington
ginna.lindberg@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".