Avtal klart om sanering av Kolahalvön

Statsminister Göran Persson hoppas att upprensnigen av atomsopor på Kolahalvön kan komma igång i år. Det sade han på lördagen efter toppmötet om Barentssamarbetet i Nordnorge.
Rysslands premiärminister har gått med på att slopa momsen för länder som vill investera i utrustning i Ryssland. Regeringscheferna på mötet anser att man han kommit betydligt närmare ett internationellt atomsäkerhetsavtal för området, och Göran Persson var nöjd: – Jag vill tro att det här är det kritiska genombrott som vi väntat på i många år, för att få en möjlighet att städa upp på Kolahalvön efter all kärnkraftsaktivitet som varit där. Men säker är jag inte förrän jag ser att jobben börjar. Hoppas inleda sanerigen i år Persson tror att upprensningen kan inledas senare i år. De nordiska länderna samarbetar med EU och med Kanada och USA om saneringsarbetet. När ett internationellt atomsäkerhetsavtal kan undertecknas kan inte Göran Persson säga, även om han hoppas att det ska ske i Stockholm senare under 2003. Mer optimistisk Insatserna på Kolahalvön har alltså försenats av ryska skattekrav som premiärministern nu lovat befria hjälparländerna från. Det ryska parlamentet duman har sista ordet i den frågan, och Göran Persson säger att han hoppas att det inte blir problem där. Han är mer optimistisk än han var på fredagen. – Men säker kan man inte vara.
Beatrice Janzon, Kirkenes
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".