Prins Saud al-Faisal.

Nytt förslag om anrikningsbank för uran

Samtidigt som de fem permanenta medlemmarna i FN:s säkerhetsråd på fredagen möts i London för att fatta beslut om eventuella nya sanktioner mot Iran, har Gulfstaterna lagt fram ett förslag för att avdramatisera krisen kring Irans kärnenergiprogram. Förslaget handlar om ett slags urananrikningsbank för Mellanöstenregionen och det är inte bara Iran som kan komma att vara intresserat.

Iran fortsätter att vägra sätta stopp för sin urananrikning. Och de flesta västmakter vägrar tro att Irans egentliga syfte inte är att utveckla kärnvapen.

För ett par veckor sedan sa USA:s president George Bush att Iran måste nekas kärnvapen för att förhindra ett tredje världskrig.

Avdramatisera krisen
För att avdramatisera denna kris, föreslår nu Saudiarabien och Gulfstaterna att det bildas ett konsortium med ett slags bank för anrikat uran som kan distribueras till både Iran och andra framtida kärnkraftsländer i Mellanöstern.

På så sätt skulle man kunna kontrollera att inget anrikat uran hamnar i vapentillverkning.

– Alla länder skulle få den kvot de har behov av för fredlig kärnkraft, säger den saudiske utrikesministern, prins Saud al-Faisal, till tidskriften Middle East Economic Digest.

Neutralt land
Anrikningsanläggningen skulle placeras i ett neutralt land, till exempel Schweiz, sa han.

För Saudiarabien och de arabstater som på senare tid oroats av Irans ökade inflytande i Irak och regionen, är initiativet ett sätt att få kontroll över situationen genom att hjälpa Iran samtidigt som man sätter stopp för eventuella kärnvapen.

Enligt den saudiske utrikesministern, studerar Iran just nu förslaget med en positiv inställning.

Många är skeptiska
Det finns naturligtvis gott om skeptiker, som bland annat påpekar att Ryssland försökte få till stånd ett liknande samarbete med Iran för två år sedan, planer som fick skrinläggas.

Men den saudiske utrikesministern tror att konsortieidén kan komma att lyckas eftersom flera andra länder i Mellanöstern nyligen avslöjat sina planer på att bygga ut kärnkraft, Jordanien, Jemen, Libyen, Algeriet för att nämna några.

Senast i måndags berättade Egyptens president Hosni Mubarak att Egypten dammat av de kärnkraftsplaner som utarbetades på 1970-talet men las på is efter Tjernobylolyckan 1986.

Cecilia Uddén, Amman
cecilia.udden@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".