Kvalitet ska löna sig för högskolorna

Högskolorna ska även i framtiden få betalt per student, men planeringen ska göras mer långsiktig. Pengarna till forskningen ska i framtiden fördelas av en opolitisk, fristående nämnd. Det föreslår regeringens utredare Dan Brändström på fredagen.

– De största bristerna tycker jag är att vi har ett system som driver kvantitetsutvecklingen för hårt, och kvalitetsutvecklingen för dåligt, säger utredaren Dan Brändström.

Som systemet ser ut i dag får varje högskola betalt en gång om året för antalet helårsprestationer, det vill säga hur många studenter som har tagit sina poäng.

Det vill regeringens utredare Dan Brändström komma bort i från, eftersom han menar att det bidrar till att högskolorna satsar för mycket på marknadsföring och populära kurser och för lite kvalitet.

Längre mellan utbetalningarna
Utredningen föreslår att högskolorna även i framtiden ska få anslag baserade på beräknat antal studenter, men pengarna ska i stället bara betalas ut vart fjärde år.

Dan Brändströms kollega Lena Eriksson beskriver det på ett annat sätt.

– På sikt följer pengarna studenternas val, men inte utifrån den omedelbara och årliga kopplingen mellan antalet studenter och pengarna.

Dessutom vill utredningen inrätta en politiskt fristående nämnd, som ska dela ut forskningsanslag utifrån ett antal kvalitetskriterier, som till exempel hur många disputerade lärare ett lärosäte har och hur ofta deras forskningsrön citeras i vetenskapliga tidskrifter.

Kan få mer
Den fristående nämnden ska också kunna dela ut pengar till de utbildningar som de tycker behöver det.

Det kan handla om medicinska utbildningar, som kräver avancerad utrustning eller konstnärliga utbildnignar där det behövs mycket enskild undervisning.

Lena Eriksson säger också att det lägsta ersättningsbeloppet per student, kommer att höjas med 50 procent.

Ulrika Lindqvist
ulrika.lindqvist@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".