Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/
Kritiseras.

TV4 kritiseras för sin krishantering

Det tog en vecka innan TV4:s politiske reporter Anders Pihlblad tog ut ledighet på obestämd tid. Trots krogbesöket med statssekreterare Ulrica Schenström bevakade han moderaternas partistämma i Gävle. Nu riktas stark kritik från flera håll mot TV4-ledningens sätt att hantera krisen.

– Sett ur mitt perspektiv är TV4:s och deras reporters agerande principiellt lika felaktigt som Ulrica Schenströms agerande. TV4 förtjänar därför lika mycket kritik som regeringen gör. Nu lyckades man, inte minst genom att offentliggöra kvittot över krognotan, föra över uppmärksamheten till Schenström och hur mycket hon egentligen hade druckit.

– Men frågan är ju lika befogad om hur mycket den egna reportern hade druckit, säger Jesper Strömbeck, professor i journalistik på Mittuniversitetet i Sundsvall.

Ledigt på obestämd tid
På torsdagen tog TV4:s politiske reporter Anders Pihlblad ledigt på obestämd framtid. Enligt ledningen var det Pihlblad själv som bad om ledigt.

Pihlblad är välkommen tillbaka som politisk reporter när han vill, säger Jonas Gummesson, biträdande nyhetschef på TV4.

– Det som har hänt nu är att Pihlblad har jobbat väldigt mycket och har varit ganska hårt pressad. Därför har han helt enkelt tagit ut kompledigt och det är absolut inget mer dramatiskt än så, säger han.

”Borde ha tagits ur tjänst direkt”
Professor Jesper Strömbeck tycker att Pihlblad genast borde ha tagits ur tjänst direkt när bilderna på honom och Schenström publicerades.

– Både från regeringens och TV4:s sida har man ett ansvar för någonting som är större. Det handlar om regeringen och Sveriges säkerhet och det handlar om journalistikens och TV4:s förtroende, säger han.

Kent Asp är professor i journalistik vid Göteborgs universitet och inte heller han förstår varför Pihlblad har fått vara kvar.

”Ingen förståelse”
– Nej, det har jag ingen förståelse för därför att det har inte journalister när de granskar andra makthavare. Därför förstår jag inte riktigt varför man ska ha förståelse just för medieföretag och journalister. Poängen är att medier och journalister måste börja att förstå att när man är i sådana här situationer får man vara beredd på att man granskas på det sätt som kanske andra makthavare gör, säger han.

– Om detta skadar nyhetsverksamheten på TV4 långsiktigt eller inte tycker jag återstår att se. Nu är det bra att det förs en öppen och tuff debatt i alla riktningar om den här händelsen. Den kan ju leda till eftertanke på många håll, inte bara vad gäller förtroendet för TV4, säger Jonas Gummesson.

Johanna Sjövall
johanna.sjovall@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".