Massbenådning av dödsdömda i Illinois

Den avgående guvernören i den amerikanska delstaten Illinois har benådat fyra dödsdöma fångar. Senare på lördagskvällen väntas guvernören ändra domen för ytterligare fångar från dödsdom till livstids fängelse.
Guvernör George Ryan kan gå till historien som mannen som tömde dödens väntrum. Redan för tre år sedan införde han ett tillfälligt stopp för alla avrättningar i Illinois sedan DNA-tester visat att hälften av de dödsdömda var oskyldiga. En man vars fall blev föremål för utredning bland en grupp journalistelever, benådades bara två dagar innan han skulle ha avrättats. Tortyr De fyra svarta män som på fredagen kunde lämna dödens väntrum hade alla erkänt under tortyr, hävdade guvernören. En av dem hade använt ett gem för att rista in ett meddelande på bänken i förhörsrummet där det stod att erkänt eftersom polisen försökt kväva honom med plastpåsar. – Jag kan inte stödja ett system som bara fungerar till hälften, som gjort att vi snuddat vid den värsta mardrömen – att avrätta en oskyldig, sade guvernör Ryan. ”Oskyldigt dömda har avrättats” Men de benådade som på fredagen återförenades med sina familjer efter mellan 15 och 19 år i dödens väntrum, sade en efter en: det är inte bara vi. – Det finns fler, sade Aron Patterson, fången som ristat meddelandet på träbänken med ett gem, och inte bara det, sa Leroy Orange, många oskyldiga har redan avrättats. Guvernör George Ryan är republikan, han var en stark förespråkare för dödsstraffet när han tillträdde. På måndag avgår han som guvernör i Illinois med orden: Jag tror inte att en enskild människa bör ha rätt att fatta beslut om en fånge ska leva eller dö.
Cecilia Uddén, Washington
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".