”EU:s finanser sköts väl”

Det har nu gått ungefär ett år sedan den tidigare moderate riksdagsmannen Lars Tobisson började som svensk ledamot av revisionsrätten i Luxemburg efter Jan O Karlsson. Willy Silberstein träffade honom i korridorerna i Luxemburg.
En hiskelig tavla med ett par kor pryder korridoren utanför Lars Tobissons kabinett vid EU:s revisionsrätt. Här ska han, tillsammans med ledamöter från övriga 14 medlemsländer, försöka att kontrollera att pengarna från unionens skattebetalare inte försnillas, utan utnyttjas på bästa sätt. Tycker då Lars Tobisson att pengarna används tillräckligt bra? – Tillräckligt bra är det inte, och det blir det nog aldrig. Men jag tycker att EU:s skattebetalare kan konstatera, att givet förutsättningarna så har man hygglig kontroll på det hela. Och utvecklingen går framför allt åt rätt håll. Men det mesta av de stora pengaströmmarna inom unionen kontrolleras aldrig: – Av alla transaktioner som utförs inom ramen för EU:s budget så är det en ytterst liten bråkdel som vi hinner med att direkt kontrollera på platsen. Och samtidigt, i den lilla bråkdelen så hittar ni en hel del... – Ja, vi hittar en hel del vad man kallar för oegentligheter. Men det missförstås ofta att det skulle vara fusk och bedrägeri. Det kan vara rent administrativa avvikelser från planer och direktiv. Att komma från Sverige till en EU-institution som revisionsrätten är inte lätt, många tycker att byråkratin är väldigt omfattande och reglerna krångliga. Och att det kan vara svårt att komma ny, det bekräftar Lars Tobisson. – Ja, det är ganska tungt, det är det. Men det är inte så konstigt, det är trots allt olika kulturer olika kulturer, och inte minst olika språk som ska förenas. Och det tar tid. Efter debatten kring företrädaren Jan O Karlsson kan man nästan inte intervjua Tobisson utan att komma in på hans lön. Lars Tobisson tjänar ungefär 18 000 euro i månaden, det motsvarar drygt 160 000 kronor, samtidigt som skatten är betydligt lägre än i Sverige. – Man tjänar bra i förhållande till svenska jämförelser. Men det är samtidigt någonting som man har betraktat som nödvändigt för att tillförsäkra sig att ledamöterna verkligen är oberoende och fria från andra inflytelser. Och sedan får du en pension som du inte kan tacka nej till... – Ja, men å andra sidan räknar jag inte med att bli ledamot i en socialdemokratisk regering heller, så det kanske inte blir så stort problem med det.
Willy Silberstein, Luxemburg
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".