Ska inte göras i Eskilstuna längre.

Svenska kronor blir finsktillverkade

Nu ska våra svenska mynt tillverkas i Finland. När Riksbanken gjorde sin upphandling förlorade Myntverket i Eskilstuna jobbet till sin finska motsvarighet. Därmed bryts en över tusen år lång tradition.
 

Ian Wiséhn är museidirektör vid Kungliga Myntkabinettet i Stockholm

– Det här är de första från år 995. Som du också ser så har också alla ungefär samma storlek. Vi hade en enda valör. Det är ungefär som om vi i Sverige idag bara skulle ha 50-öringar, säger Ian Wiséhn.

Wiséhn pekar på de små bronsfärgade mynt, som tillverkades under Olof Skötkonung för över tusen år sedan i Sverige.

Efter att Svenska myntverket inte kunnat visa upp den miljöpolicy som Riksbanken krävde under sin upphandling, ska våra guldtior, femkronor, enkronor och femtioöringar från nästa år präglas av Myntverket i Finland.

Tråkigt, tycker Ian Wiséhn.

– Visst är det lite ledsamt, eftersom det är en så gammal historia. Det är en av de funktionerna som har varit obruten sedan vikingatiden, ungefär som försvaret, kungamakten och myntproduktionen.

Vad betyder det att tillverkningen flyttas till Finland?

– Rent praktiskt kanske det inte betyder så mycket. Mynten ser ut som svenska mynt även i fortsättningen, men vi som vet känner dock att det inte riktigt är svenska mynt. Det går lätt att lägga ner, men det är svårt att starta om. Lägger man ner det nu är det nog nedlagt, säger Ian Wiséhn.

Marcus Ericsson
marcus.ericsson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".