Stort ögonblick vid Finlands seger i hockey-VM i Globen 1995.

Svenskar vill ha finländska vänner

Varannan svensk vill gärna ha en finländsk vän, medan bara var tionde finländare vill skaffa sig svenska vänner. Men finländare vet mycket mer om Sverige än svenskar om Finland.

Det visar en ny forskningsrapport som slår fast att svenskarna trots sina bristfälliga kunskaper är mer positiva till Finland än vad finländare är till Sverige.

1995 drar överlyckliga jublande finländare fram på Stockholms gator. Finland är för första gången världsmästare i ishockey. Lejonen har slagit arvfienden Tre Kronor i finalen. Och det i Stockholm. Livet kan inte bli bättre.

Visst är finländare och svenskar mest vänner, men finländarna är ändå mer skeptiska till Sverige och svenskar, än vad svenskar är till Finland och finländare. Svenskar litar mer på finländare, än vad finländare litar på svenskar.

Ny studie om ländernas kultur
Det visar den nya studien av finländsk och svensk kultur som har gjorts med anledning av, att det snart är 200 år sedan det gamla svenska riket splittrades i två delar, Sverige och Finland.

Den här rapporten berättar att efter skilsmässan för två sekler sedan, har de båda folken gått skilda vägar på många områden och utvecklat olika syn på saker och ting, bland annat demokrati.

Svenskarna hyllar demokratiska principer och former. Allt skall gå rätt till och vara rättvist och jämlikt. Finländare ser mer till resultatet, att något blir gjort och på ett bra sätt är viktigare än demokratiska formaliteter.

Större tro på Gud i Finland
I Sverige tvingas en minister, som inte har betalt TV-avgiften, att avgå. I Finland är det knappast möjligt om han eller hon för övrigt levererar vad folk vill ha. Finländarna har överhuvudtaget en större tro på auktoriteter, Gud och fosterland än svenskarna.

Sedan har vi det där med vad vi vet om varandra. Den landskampen vinner Finland. Nästan alla vet till exempel att Göteborg är Sveriges näst största stad. Men nästan inga svenskar har hört talas om Esbo, Finlands nästa största stad, där Nokia har sitt huvudkontor.

Christer Fridén, Helsingfors
christer.friden@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".