Alla Illinois dödsdömda benådades

Den avgående guvernören i den amerikanska delstaten Illinois har tömt delstatens dödsceller. I ett spektakulärt sista beslut omvandlade guvernör George Ryan samtliga dödsdomar till livstids fängelse.
– Jag kommer att sova gott i natt, sa guvernör George Ryan efter det sensationella beslutet, ett underminerande angrepp på dödsstraffet som institution. – Dödsstraffet hemsöks av misstagens demoner, sa guvernören, det är rasistiskt och omoraliskt och jag ska aldrig mer mixtra med dödens maskineri. Svarta i majoritet i dödscellerna 167 fångar i Illinois kan nu lämna dödens väntrum, en historisk händelse som hyllas av dödsstraffsmotståndare i USA. Väl medveten om att de svarta är i majoritet i dödscellerna, kallade guvernören dödsstraffet för en av vår tids viktigaste medborgarrättsfrågor. Men kritikerna var snabba att beskylla honom för maktmissbruk. En åklagare sa att han torkar sina leriga skor i offrens ansikten. Även Ryans efterträdare, demokraten Rod Blagojovich, kritiserade beslutet, det är fel att dra alla över en kam när det handlar om mördare. ”Politikerna duckar för orättvisor” Guvernör Ryan, som alltså avgår på måndag, sade att det är bekvämt för politiker att förorda hårda tag mot brottslighet, men att alla duckar när de konfronteras med orättvisorna. George Ryan är republikan och var en stark förespråkare för dödsstraffet när han tillträdde som guvernör i Illinois. Men redan för tre år sedan införde han ett tillfälligt stopp för alla avrättningar, sedan DNA-tester visat att flera dödsdömda var oskyldiga. I fredags benådade Ryan fyra svarta män som alla, enligt guvernören erkänt under tortyr. En av dem hade använt ett gem för att rista in ett meddelande på bänken i förhörsrummet, där det stod att han erkänt eftersom polisen försökt kväva honom med plastpåsar.
Cecilia Uddén, Washington
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".