USA: Irakier bakom påstådda biologiska vapen utpekad

Det amerikanska TV-bolaget CBS program ”60 Minutes” har identifierat den irakier som sägs ha legat bakom uppgifterna om Iraks påstådda biologiska vapen under Saddam Husseins tid. Uppgiftslämnaren har kallats ”Curve Ball” i underrättelsekretsar i USA. 

Enligt ”60 minutes” heter mannen Rafid Ahmed Alwan. Han kom som flykting till Tyskland 1999 och uppgav att han var en framstående kemiingenjör och att han varit chef för en anläggning, som tillverkade mobila biologiska vapen.  

”60 Minutes” som släppt en del av det program som sänds på söndag kväll säger att ”Alwan inte bara är en lögnare utan också tjuv och fattig student istället för den ingenjör han påstod sig vara”. 

Irakierns påståenden om Saddam Husseins vapen var ett av regeringen Bush:s argument för att invadera Irak våren 2003.

Till exempel använde dåvarande utrikesministern Colin Powell information från irakiern bland annat om mobila biovapenlaboratorier i sitt tal i FN för att få stöd för en militär attack mot Irak.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".