Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Stora skador av frusna vattenledningar

Vattenskador i bostadshus har drabbat många, när den senaste tidens stränga kyla övergått i mildare väder.
Översvämning mitt under vintern är en obehaglig överraskning som många villa- och fritidshusägare runt om i landet har drabbats av den senaste veckan. Efter väderomslaget från mycket sträng kyla, som medfört frysta och i många fall också spruckna vattenledningar, till betydligt lägre temperaturer har vattnet runnit ut och skadat många fastigheter. Svårt att överblicka omfattningen Framförallt är det villor och fritidshus som har vattenskadats. Exakt hur stora summor det handlar om totalt är det är tidigt att säga eftersom många fritidshusägare ännu inte har hunnit upptäcka läckorna och att många vattenledningar, trots de senaste dagarnas lägre temperaturer, ännu inte har hunnit tina upp. Mikael Magnusson vid saneringsföretaget Synops i Östersund har haft många utryckningar runt om i Jämtlands län i veckan. – När de tinar upp och vattnet börjar spruta då kan det rinna ett par tre våningar ner och orsakar skador, säger han. Kraftig ökning Ekot har ringt runt till flera försäkringsbolag och så gott som alla har märkt av en kraftig ökning av antalet samtal från oroliga villaägare med isproppar i vattenledningarna och en ökning av antalet anmälda frys- och vattenskador. Leif Asp är rörmokare i Borås. – Ofta tänker sig folk inte för och låter en garagedörr stå öppen och så rasar kölden in med frysskador in som följd, säger han. I Örebro och Västmanlands län har antalet anmälda frysskador fördubblats jämfört med förra vintern, enligt försäkringsbolaget Länsförsäkringar. I Västernorrland har skador för totalt tre miljoner kronor hittills anmälts, vilket är ovanligt mycket jämfört med en normalvinter. Orsaken till det ökade antalet skador är den mycket kalla jul- och nyårshelgen. Dåliga konstruktioner på vattenledningarna och att många väljer att sänka temperaturen inomhus för att spara på elen när den har blivit dyrare är ytterligare orsaker till att vattenledningarna fryser. Risk för brand Vattnet fryser och ledningarna spricker. Det allmänna rådet från försäkringsbolagen är att inte försöka tina upp vattenledningarna på egen hand eftersom risken för brand då ökar. Mikael Magnusson vid saneringsföretaget Synops säger att man som hus- och fastighetsägare under köldknäppar måste kontrollera vattenledningarna mycket regelbundet. – Kan man inte stänga av vattnet när man inte är där så ska man någon gång om dagen titta till de känsliga ställena, vindar där man har ventilationsaggregat som fryser sönder. Det är liksom att vara polis och springa runt och kolla fastigheterna, säger han.
Maria Gustafsson
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".