FN-sändebud på nytt i Burma

För några timmar sen landade FN:s sändebud Ibrahim Gambari i Burma. Han är där för att möta den styrande militärjuntans högsta ledning. Det har gått över en månad sen demokratiprotesterna slogs ner av militären.

Gambari ska göra ett nytt försök att få juntan att inleda en demokratiseringsprocess.

På fredagen blev det känt att militärjuntan vägrar att förnya mandatet för FN:s Burmachef Charles Petrie.

Det innebär att han snart måste lämna landet.

Internetförbindelserna mellan Burma är återigen avbrutna - för tredje dagen i rad.

Nils Horner, Asienkorrespondent. Vad ska Gambari tala med generalerna om?

– Från början var det en ganska enkel instruktion, nämligen att försöka övertala juntan, att den måste starta samtal med oppositionsledaren Aun San Suu Kyi och hennes parti om demokratiska reformer i Burma.

– Men de senaste dagarna har det också tillkommit en komplikation här, eftersom regimen i Burma har tillkännagivit, att de tänker sparka ut FN:s högste tjänsteman i Burma.

– De gillar inte att han har uttalat sig kritiskt om utvecklingen i Burma och säger, att han inte längre får stanna kvar.

– Därför kommer nu Gamabari att behöva hantera också den frågan, att framföra kritik eller framföra FN:s skarpa ifrågasättande av, att deras man på plats i Burma nu kommer att utvisas.

Vad tyder det på att militärjuntan kommer med sådana här signaler mot FN?

– Det är bara ännu ett led i de här motstridiga uppgifterna, som kommer från juntan, motstridiga signaler om vad den egentligen har för avsikter.

– Man frågar sig om de verkligen är redo att göra några eftergifter, när man nu har släppt in Ibrahim Gambari ännu en gång och han ska få träffa höga juntaledare och kanske också Aun San Suu Kyi.

– Det finns starka misstankar om, att juntan egentligen bara försöker vinna tid, försöker matta den internationella kritiken mot regimen genom att tala om, att man ska ha dialog och så vidare och kanske låta den här processen dra ut i all evighet.

– Men det finns det som talar för att juntan kanske är redo trots allt. Den är hårt pressad internationellt med skärpta sanktioner från USA och EU och också allt hårdare kritik från viktiga grannländer, inte minst Singapore, där mycket av juntans pengar parkeras och där stora investeringar kommer ifrån.

– Så det finns press på juntan att verkligen försöka göra någonting för att förbättra sin relation med omvärlden.

Det har gått över en månad sedan protesterna som slogs ner av militären, men i veckan kom rapporter, om att munkar på nytt går ut på gatorna. Vad vet du om hur läget är i Burma just nu?

– Det är svårt att ha en exakt och heltäckande bild, men vi vet, att det har varit nya munkprotester, något hundratal har marscherat i staden Pokokku, där det har varit oroligt tidigare också, långt innan de stora protesterna började för drygt en månad sedan. Där har munkar protesterat.

– Vi vet också, att det förstås finns ett starkt missnöje och en stark ilska bland munkar, som har blivit attackerade av regimen och också vanliga människor, som är oerhört upprörda över det här sättet att behandla de vördade munkarna.

– Det finns också ett växande missnöje med en dålig ekonomisk situation i Burma. Den har blivit allt värre under de senaste åren, så att alla förutsättningar finns, för att protester kan blossa upp igen.

Nils Horner, New Delhi
nils.horner@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".