Överlevnad i cancer går i arv

Barn till föräldrar som överlevt cancer har större chans att själva överleva om de också drabbas av cancer.
Det visar en svensk studie som gjorts vid Karolinska Institutet i Solna.

Barn däremot till föräldrar, som har avlidit inom tio år, efter att de har insjuknat, har en sämre prognos, enligt

Linda Lindström är en av forskarna bakom studien.

- Om en förälder har dålig överlevnad för en viss typ av cancer, cancerspecifik överlevnad, då ser man, att då har barnet också högre risk för sämre överlevnad och det kan ju både bero på miljö och genetiska komponenter.

Forskarna vid Karolinska Institutet har använt sig av en databas med mer än tre miljoner familjer.

Både gener och miljö påverkar
De fann alltså att både genetiska och miljömässiga faktorer sannolikt spelar in, när det gäller förmåga att överleva cancer. Prognosen är alltså god för barn till föräldrar som överlevt cancer i mer än tio år.

För dem, vars föräldrar avlidit efter kortare tid, är prognosen betydligt sämre. I dessa fall ökar risken att avlida i samma cancersjukdom som föräldrar med 75 procent för bröstcancer, 107 procent för prostatacancer och 39 procent för lungcancer.

Studien visar alltså, att vissa familjer löper större risk än andra att dö, om de drabbas av cancer.

Cancersjukas barn bör gå på kontroll
Den nya kunskapen gör det möjligt att mer exakt avgöra, hur snabbt en tumör växer och hur aggressiv behandling, som ska sättas in.

Barn till föräldrar, som avlidit mindre än fem år efter att de har insjuknat, bör dessutom kallas till kontroller, säger en av forskarna Linda Lindström.

- Om man har en förälder med väldigt dålig prognos, alltså väldigt dåligt överlevnad av en viss cancer, då tror jag, att det skulle vara gynnsamt för barnen i familjen att komma till kontroller.

Kerstin Brostrand
kerstin.brostrand@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".