Översvämningar och hungersnöd i södra Afrika

Tiotusentals människor har blivit hemlösa i Malawi i södra Afrika. Landets president har talar om en nationell katastrof och har begärt internationell hjälp. Läget i Malawi är tidigare mycket svårt efter tidigare torkor och det råder hungersnöd i landet.
Det låter som ironi – först torka, skörden förtvinar. Hungersnöd drabbar stora delar av landet. FN uppskattar att tre miljoner människor behöver få mat. Regnet spolar bort grödorna Och så nu, regnstormar som sveper med sig både människor och kritter. Dessutom spolas de nyplanterade åkrarna bort, nästa skörd av majs, som ska vara färdig om ett par månader. Regnmassorna tar med sig de späda plantorna. President Bakili Muluzi flög över dom översvämmade områdena och inspekterade förödelsen. – Det här är en nationell katastrof för Malawi, sade han efteråt och vädjade till internationella samfundet om hjälp. Järnvägen delvis under vatten Det är södra och centrala delarna av Malawi som drabbats. Broar har spolats bort, vägar är oframkomliga. Människor har sökt skydd i kyrkor och i skolor. Den livsviktiga järnvägen som transporterar nödhjälp från hamnar i Mocambique till Malawi ligger delvis under vatten. Malawi är ett av Afrikas och världens fattigaste länder och landet har ytterst begränsade möjligheter att klara av en situation som denna. Det finns befogade farhågor att regnet kan föra med sig epidemier som kolera. Det råder hungersnöd i stora delar av södra Afrika. FNs livsmedelsprogram distribuerar nödhjälp ibland annat Malawi, Mocambique, Leshoto, Swaziland, Zambia, Zimbabwe. Men FN-organet har svårigheter att förmå det internationella samfundet att hjälpa till. Politisk oförmåga Förödande dåliga skördar på grund av torka är en av orsakerna bakom hungersnöden. Men dålig framförhållning och dålig beredskap, liksom omoderna odlingsmetoder spelar stor roll. I några av länderna är hungern förvärrad av politisk oro och politisk oförmåga. I Zimbabwe till exempel, ett land som tills för ett par år sen var södra Afrikas kornbod, är det president Mugabes huvudlösa jordreformspolitik som bär en stor del av ansvaret. I Malawi, som nu drabbats av översvämningar, har korruption förvärrat hungern. Landets strategiska majsreserv såldes och pengarna har försvunnit.
Marianne Kihlberg, Johannesburg
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".