Inget besked om vapenaffärer med Saudiarabien

Handelsministern kommenterade i Ekots lördagsintervju planerna på att exportera krigsmateriel till Saudiarabien, ett land där regimen får hård kritik för sitt förtryck av mänskliga rättigheter.

Enligt det svenska utrikesdepartementets rapport om tillståndet för mänskliga rättigheter i Saudiarabien är landet en diktatur utan val eller politiska partier.

Det är förbjudet att byta religion, kvinnor har enligt lagen mindre rättigheter än män, tjuvar kan straffas med spöstraff eller stympning. Förra året spöades till och med offret för en våldtäkt. Narkotikabrottslingar döms till halshuggning.

Ändå kunde tidningen Sydsvenskan nyligen rapportera, att den Svenska Inspektionen för Strategiska Produkter, ISP, har gett företagen Saab och Hägglund tillstånd att lämna offert på och demonstrera krigsmateriel i Saudiarabien.

Handelsminister Ewa Björling säger, att regeringen ännu inte tagit ställning till, om det också ska leda till avslutade vapenaffärer.

– De flesta stater har ju en del brister i sina mänskliga rättigheter, sedan finns det andra som kränker dem gravt och de som kränker dem mycket gravt.

Var ligger Saudiarabien på den där skalan?

– Saudiarabien ligger någonstans i mitten på den skalan, skulle jag vilja säga.

Om man läser på regeringens beskrivning av Saudiarabien så är det en diktatur med sharialagar. Folk straffas med piskning, stympning eller halshuggning. Kvinnoförtrycket är ökänt. Vi vet ju, att kvinnor inte får köra bil till exempel. Politiska partier är förbjudna och så vidare. Är det ett bra exempel på, att det svenska regerlverket fungerar, när det tillämpas?

– Men vi har ju inte kommit så långt ännu, utan just nu handlar det om att ISP ska ta ställning till det. Om det i så fall kommer upp på regeringens bord, då är det ett ställningstagande, som vi får göra den dagen det blir aktuellt.

Tomas Ramberg
tomas.ramberg@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".