Vårdare erkänner våld mot 85-åring

Den vårdare i Bergs kommun i Jämtland, som misstänks ha misshandlat en 85-årig kvinna på ett äldreboende, erkänner att hon använt visst våld mot den gamla kvinnan men att det skett i självförsvar.
Helén Rikardsson, som är chef för vård och omsorg inom Bergs kommun, berättar att vårdaren uppgivit att den äldre kvinnan varit arg på för att hon fått vänta för länge, och därför gripit tag i vårdaren. Det är då vårdaren uppger att hon brukat visst våld i nödvärn. Helén Rickardsson säger att hon har viss förståelse, men att hon aldrig kan acceptera det som hänt. Exakt vilken typ av våld vårdaren brukat framgår inte, men kvinnan har vårdats för sår och ett blåmärke i ansiktet. Tror du på den anställdes berättelse? – Det tror jag att polisen ska få utreda helt och hållet. Det vi gjort är att inleda en arbetsrättslig process. Den anställde är avstängd utan lön, och förhandlingar pågår med facket om avsked.
Elisabeth Wickzell, SR Jämtland.
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".